Pe 8 noiembrie, americanii își vor alege președintele pentru următorii patru ani. Deși ne preocupă, în primul rând, alegerile parlamentare din România, așa cum e și firesc, este important să ne uitam și peste ocean la promisiunile electorale ale celor mai importanți doi candidați aflați în cursa pentru președinția Statelor Unite. Cred că merită să analizam cum ne-ar putea afecta pe noi, românii, intențiile viitorului președinte american.
Voi face referire doar la efectele economice care ar putea deriva din măsurile propuse de candidații la președinția Statelor Unite. O serie de inițiative declarate de candidați în domeniul comerțului, migrației și educației ar putea avea impact asupra românilor. Desigur, există cel puțin alte 3 domenii importante care pot fi influențate de alegerile din SUA, relația cu Rusia, UE și cu NATO, despre care cei doi candidați americani au păreri diferite, dar, nefiind subiecte economice, voi lăsa specialiștii militari și pe cei în relații externe să ne spună în ce mod poate fi afectată România de propunerile celor doi aspiranți la președinția SUA.
Niciun candidat nu este un susținător al comerțului liber
Este o campanie americana atipică, în care ambii candidați se opun comerțului liber. Cei doi s-au pronunțat împotriva tratatului de liber schimb cu 12 țări din Pacific, Trans-Pacific Partnership (TPP), pe care promit că nu îl vor ratifica, daca ajung la Casa Alba. Amândoi au ridicat semne de întrebare asupra North American Free Trade Agreement (NAFTA), un tratat similar între Mexic, Canada și SUA, semnat în urmă cu peste 20 de ani.
Citeşte întreaga analiză a Ioanei Petrescu AICI.