„Este Ziua Nationala, o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie, nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci sa creionam viitorul Romaniei. Viitorul Romaniei se bazeaza pe respectarea valorilor UE, pe valorile NATO si toate acestea au un punct comun puternic, statul de drept. Si atunci, cred ca este bine sa dam semnale puternice, lesne de inteles si de cetateanul simplu si de politicianul titrat, ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. Doar aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept, doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii.
Este o cutuma in toate statele democratice din Europa, din zona nord-atlantica, ca politicieni care au probleme de rezolvat cu justitia, indiferent ca sunt vinovati sau nu, fac un pas inapoi pana cand isi rezolva problemele, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma inca nu este bine cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta lacuna cutumara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum bine stiti„, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a precizat că l-a invitat la manifestări și pe fostul președinte Traian Băsescu, deși a arătat că și acestuia i se aplică criteriile pe care le-a enunțat.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat, săptămâna trecută, că de 1 Decembrie vor fi organizate cu ocazia Zilei Naționale parada militară la Arcul de Triumf și o recepție la Palatul Cotroceni, unde nu au fost invitate persoanele cu probleme penale.
„Am văzut că există tot felul de discuții în spațiul public referitoare la acest subiect și țin să precizez încă de la început faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre niște criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitați și nu pot și nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînțeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să dețină o funcție în stat, dar să și respecte niște criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistența unor probleme penale”, a declarat Dobrovolschi.
La parada militară au fost invitate 600 de persoane, iar la recepție, 500 de persoane.