Iohannis: Majoritatea parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind combaterea corupţiei vor contribui la ridicarea MCV

Președintele Klaus Iohannis salută faptul că raportul Comisiei Europene recunoaște progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, însă atenționează asupra îngrijorărilor formulate în document cu privire la faptul că cele două proiecte de OUG puse în consultare publică de Guvern ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupției, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Iulian Tudor
25 ian. 2017, 11:26
Iohannis: Majoritatea parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind combaterea corupţiei vor contribui la ridicarea MCV

Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirmă că România a menținut un parcurs sustenabil în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menționată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV„, se arată într-un comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

Șeful statului subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV și decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spațiul Schengen).

Iohannis apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituții din domeniul combaterii corupției a înregistrat progrese substanțiale.

El atenționează asupra îngrijorărilor formulate în document cu privire la faptul că cele două proiecte de OUG puse în consultare publică de Guvern ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupției.

Finalizarea MCV depinde și de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obținute până în prezent de România. Guvernul României și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV„, se mai arată în comunicat.

De altfel, Iohannis a declarat, miercuri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că în România corupția este o problemă endemică, dar că poate fi eradicată pe baza unui proces îndelungat, dureros și urât.

„Lupta împotriva corupției în România nu este o sarcină ușoară, este foarte complicată, dar cred în România, cred în capacitatea românilor să construiască o democrație solidă și matură și cred că în România poate fi eradicată corupția, dar de la acest deziderat la fapte este o cale lungă. Suntem determinați să mergem pe această cale și, în prezent, luptăm cu corupția cu rezultate bune. Dacă cineva își imaginează că fenomenul corupției, care este o problemă endemică în România, poate fi eradicat în 1, 2 sau 10 ani, greșește. Lupta împotriva corupției este un proces îndelungat, dureros și urât, care scoate la lumină cele mai urâte fețe ale societății. Și faptul că noi luptăm cu corupția duce la breaking-news-uri zilnice„, a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.

Președintele a arătat că fenomenul corupției nu poate fi combătut pe termen scurt. „Acest lucru este extrem de stresant pentru societate și, mai ales, pentru politicieni și rezultatele vin, dar vin încet. De aceea cred că nu se poate lupta cu corupția pe termen scurt. Corupția poate fi combătută și probabil eradicată dacă crezi în această luptă. Dacă vom continua să luptăm cu corupția vom câștiga, dacă nu, băieții răi vor câștiga și nici nu vreau să-mi imaginez așa ceva pentru România„, a conchis el.

Iohannis: Avem nevoie de societăți democratice solide, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor

Președintele Klaus Iohannis a mai spus, miercuri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că este nevoie de societăți democratice, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor.

„Avem nevoie de societăți democratice solide, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăți în care principiul cooperării loiale și constructive între instituțiile democratice funcționează ireproșabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziție nu poate fi văzută ca element distructiv și nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte — la fel de legitimă ca efortul și activitatea majorității — a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toții avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului”, a declarat șeful statului la APCE.

El a amintit că pe 6 aprilie, împreună cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va inaugura la București o Conferință Internațională organizată în colaborare cu Comisia de la Veneția cu privire la Rolul majorității și al opoziției într-o societate democratică.

„Este un subiect de mare actualitate, în contextul anumitor evoluții din unele state membre. Apreciez inițiativa secretarului general, care a solicitat Comisiei de la Veneția să elaboreze un set de linii directoare privind această chestiune”, a afirmat Iohannis.

Președintele a precizat că relevanța Comisiei de la Veneția trebuie accentuată, în contextul diferitelor evoluții din unele democrații europene, amintind că România a beneficiat de expertiza acestei instituții începând cu avizul privind prima Constituție democratică a României, din 1991, până la asistența cu privire la multe acte legislative esențiale funcționării statului de drept în România.

„Comisia trebuie să fie susținută în exercitarea atribuțiilor sale de gardian al democrației prin drept, iar România va continua să sprijine eforturile sale”, a completat șeful statului.

Iohannis: Încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a încurajat comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova. El a subliniat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că România este un „susținător fervent” al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democrației este fundamental.

„România a susținut ferm evoluția democratică a Republicii Moldova încă de la declararea independenței sale, în 1991. România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. După 26 de ani, ne păstrăm convingerea că singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, bazat pe asigurarea stabilității politice interne și a implicării responsabile a tuturor factorilor politici și instituționali în consolidarea acestui proces. Acest lucru este esențial pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european al acestuia, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, încurajez comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova, luând în considerare, de asemenea, și următoarele alegeri parlamentare din 2018, care vor avea un rol crucial în privința viitorului democrației din această țară”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a indicat că în ceea ce privește Ucraina, România sprijină puternic suveranitatea, integritatea teritorială și unitatea acestei țări, adăugând că Acordurile de la Minsk reprezintă cel mai bun instrument în vederea soluționării crizei și trebuie să fie implementate integral.

„Consiliul Europei joacă, de asemenea, un rol major în procesul de reformă din Ucraina, iar România rămâne un susținător ferm al tuturor acestor eforturi”, a spus el.

El a mai subliniat că procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue.

„Situația din Balcanii de Vest este încă definită de un anumit grad de insecuritate, care este rezultatul contextului economic dificil, creșterii naționalismului, crimei organizate și al amenințării pe care o reprezintă radicalizarea religioasă. Importanța strategică a Balcanilor de Vest în Europa ar trebui să ne motiveze în a depăși aceste dificultăți și pentru a persevera în proiectarea valorilor noastre democratice, ale statului de drept și ale prosperității. În acest scop, procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue și, după caz, UE ar trebui să ia în considerare asumarea unor mijloace mai creative și o abordare mai cuprinzătoare. Rolul complementar al Consiliului s-a dovedit a fi esențial în acest proces”, a declarat șeful statului.

Președintele Iohannis a vorbit în plenul APCE și despre ascensiunea populismului, radicalismului, xenofobiei și a eurofobiei.

„Trebuie să luptăm împotriva acestor manifestări cu toată forța noastră și cu toate instrumentele și mecanismele disponibile. România nu va precupeți niciun efort în acest scop”, a spus el.

Șeful statului a arătat că în urma alegerilor parlamentare din România niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlament, susținând că acest fapt arată maturitatea societății românești.

„Sper ca și rezultatele diferitelor alegeri care vor avea loc anul acesta în Europa să dovedească aceeași maturitate a cetățenilor europeni, în ciuda tuturor provocărilor!”, a adăugat el.

Președintele Iohannis a precizat și că România condamnă ferm toate atacurile teroriste.

El a făcut apel la toate statele membre ale APCE să acționeze și împotriva naționalismului extrem, rasismului, xenofobiei, negării Holocaustului și antisemitismului.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Ungaria a pus interzis. Românii vor lua 5.000 lei amendă. Legea e lege la vecini
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Simptomele COVID-ului de vară și ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Virusul care te lasă fără bani în cont. Așa îl folosesc hackerii
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Taxă 89 lei pentru șoferi. Ești obligat să achiți, dacă vrei să păstrezi dreptul de a circula
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: Leon Marchand a preluat flacăra olimpică într-un felinar
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!