Klaus Iohannis a precizat că educația trebuie „corelată” cu piața muncii şi că „parteneriatul cu mediul privat trebuie încurajat”.
„Centrarea educației pe elev nu e un slogan de care politicienii își aduc aminte din când în când. El trebuie să fie un principiu care să se reflecte în practică și vedem că acest lucru este posibil.
Este nevoie și de corelarea educației cu piața muncii. O educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Parteneriatul cu mediul privat e esențial și trebuie încurajat„, a susținut președintele.
Iohannis a insistat că este responsabilitatea lui să atragă atenția asupra unor probleme, mai ales că educația face parte din proiectul său și a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare.
„E responsabilitatea mea să vorbesc răspicat despre acest lucru mai ales că am inclus educația în strategia națională de apărare. Aștept de la decidenții politici să se aplice cu mai multă atenție și să răspundă acestor probleme, iar eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor„, a precizat Klaus Iohannis.
Totodată, şeful statului a adăugat că „părinţii au un rol esenţial în conturarea viitorului elevilor”.
„Aș dori să folosesc această ocazie pentru a sublinia rolul învățământului profesional și tehnic. Prin prezența mea aici vreau să transmit un mesaj de încurajarea acestui tip de învățământ. Conectarea la acest tip de învățământ poate face diferența între o diplomă formală și un viitor profesional de succes. Părinții au un rol esențial pentru că ei contribuie la conturarea viitorului elevilor.
Dacă vrem oameni calificați, școlile și mediul economic trebuie să-și regăsească parteneriatul direct și încrederea reciprocă. Universitățile pot colabora cu liceele pentru a oferi tranziția bazată pe certificate conform modelelor europene de recunoaștere. Pentru ca generațiile de elevi să se bucure de profesori care țin ritmul cu schimbările tehnologice e nevoie de redobândirea de către profesori a statutului social meritat„, a mai declarat Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Iohannis deschide anul ŞCOLAR la Târgovişte: Le urez un AN BUN celor care simt EMOŢIA primei zile de şcoală
În plus, şeful statului a precizat că este nevoie de o dezvatere naţională pe tema educaţiei.
„O societate integră și prosperă are nevoie de excelență care trebuie susținută în toate domeniile, mai ales în educație. Valoarea școlii e dată de capacitatea de a educa elevii în spiritul societății în care vrem să trăim, în care contrează valoarea fiecărei persoane și în care fiecarui elev și se dă o șansă pe măsura abilităților sale.
E nevoie de o dezbatere națională serioasă cu toți actorii interesați. Abordare diferită față de cadrul normativ. Nu voi gira modificări fără ca acestea să fi trecut printr-un filtru consistent al dezbaterii publice și fără a avea o abordare pe etrmen lung”, a mai afirmat preșeidntele României.
În finalul discursului, Iohannis a urat succes și un an școlar bun elevilor, profesorilor și părinților.
„Elevi, vă urez un an plin de realizări și vă încurajez să vă urmați înclinațiile! Profesori și părinți, vă urez succes și putere de muncă! Vă urez un an școlar bun cu reușite și mulțumiri!”