Preşedintele Iohannis: „Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ce reguli vor trebui respectate de români după data de 15 mai, când se încheie starea de urgenţă. Portul măştii de protecţie şi păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane vor deveni obligatorii. De asemenea, şeful statului a recomandat autorităţilor locale să redeschidă parcurile.
Romania TV
12 mai 2020, 06:40
Preşedintele Iohannis:

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

  • Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. 
  • Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă, şi vom intra într-o altă formă de organizare tipică pentru situaţii de epidemii şi anume  în starea de alertă.
  • Foarte mulţi români ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăţi avem pentru ei.
  • În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. 
  • Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii – o mască care acoperă gura şi nasul – atunci când ne găsim în spaţii interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public. Când intrăm în staţia de metrou, evident. În interior, masca este obligatorie. 
  • Este obligatorie! Nu este o recomandare! Păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este de 1,5 metri. Asta însemnând distanţa a două braţe.
  • Igiena mâinilor devine obligatorie şi este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des şi întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate din afară. 
  • Ce se redeschide. Se vorbeşte foarte mult de aşa numita relaxare. Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite anumite activităţi trebuie reluate.
  • Se redeschide parţial comerţul. Se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă.
  • Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.
  • O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm. 
  • Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului. 
  • LA CE SE RENUNŢĂ. Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii.
  • Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie, fără să avem nevoie de acordul cuiva. 
  • Totuşi, în interesul nostru, a celor care vrem să îi protejăm nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii.
  • Ce rămâne totuşi obligatoriu. Este în continuare, în prima etapă, este interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii. 
  • Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 
  • Cine merge la serviciu. Se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole, se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale. De exemplu: mersul cu bicicleta.
  • Când ieşim din localitate, este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane. De exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului, foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări în interiorul zonei metropolitane nu va fi nevoie de declaraţie.
  • Dacă mergeţi din Bucureşti într-o localitate de provincie, pentru a rezolta o problemă care se încadrează între excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă.
  • O temă pe care eu o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă – Bisericile.
  • Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale. Serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior.
  • Credincioşii vor putea obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate, dar considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi. Repet, în această primă etapă, doar în aer liber.
  • Vreau acum să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu această epidemie – medicii, personalul medical, personalul care ajută în spitale şi în alte unităţi medicale.
  • Astăzi, în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională.
  • Pentru sportivi avem două situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări foarte clare, însă competiţiile sportive în această primă etapă nu vor începe. 
  • Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Pentru amatori este posibil să-şi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber.
  • Dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.
  • Mă adrestez parlamentarilor, Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile şi felul în care se gestionează această stare de alertă.
  • Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate. 

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa care va avea loc la ora 13,00 vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, avertisment despre măsurile de relaxare. „Pericolul e la fel de mare, iar în primele zile de după relaxare poate mai mare”

Întâlnirea are loc în condiţiile în care starea de urgenţă se încheie în 14 mai, iar Guvernul a adoptat şi trimis în Parlament proiectul de lege referitor la măsurile care vor fi luate după această dată, în contextul instituirii stării de alertă. Proiectul urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legislaţia care reglementează starea de alertă, considerând că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prvederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, şedinţa Curţii Constituţionale pe acest subiect fiind programată miercuri. 

Legea privind starea de alertă este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului, însă parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească anterior raportul. Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Exercițiul prin care poți să atragi mulți bani. Trebuie să respecți câțiva pași
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid