Preşedintele Iohannis: „Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ce reguli vor trebui respectate de români după data de 15 mai, când se încheie starea de urgenţă. Portul măştii de protecţie şi păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane vor deveni obligatorii. De asemenea, şeful statului a recomandat autorităţilor locale să redeschidă parcurile.
Romania TV
12 mai 2020, 06:40
Preşedintele Iohannis:

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

  • Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. 
  • Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă, şi vom intra într-o altă formă de organizare tipică pentru situaţii de epidemii şi anume  în starea de alertă.
  • Foarte mulţi români ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăţi avem pentru ei.
  • În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. 
  • Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii – o mască care acoperă gura şi nasul – atunci când ne găsim în spaţii interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public. Când intrăm în staţia de metrou, evident. În interior, masca este obligatorie. 
  • Este obligatorie! Nu este o recomandare! Păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este de 1,5 metri. Asta însemnând distanţa a două braţe.
  • Igiena mâinilor devine obligatorie şi este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des şi întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate din afară. 
  • Ce se redeschide. Se vorbeşte foarte mult de aşa numita relaxare. Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite anumite activităţi trebuie reluate.
  • Se redeschide parţial comerţul. Se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă.
  • Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.
  • O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm. 
  • Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului. 
  • LA CE SE RENUNŢĂ. Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii.
  • Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie, fără să avem nevoie de acordul cuiva. 
  • Totuşi, în interesul nostru, a celor care vrem să îi protejăm nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii.
  • Ce rămâne totuşi obligatoriu. Este în continuare, în prima etapă, este interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii. 
  • Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 
  • Cine merge la serviciu. Se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole, se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale. De exemplu: mersul cu bicicleta.
  • Când ieşim din localitate, este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane. De exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului, foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări în interiorul zonei metropolitane nu va fi nevoie de declaraţie.
  • Dacă mergeţi din Bucureşti într-o localitate de provincie, pentru a rezolta o problemă care se încadrează între excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă.
  • O temă pe care eu o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă – Bisericile.
  • Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale. Serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior.
  • Credincioşii vor putea obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate, dar considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi. Repet, în această primă etapă, doar în aer liber.
  • Vreau acum să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu această epidemie – medicii, personalul medical, personalul care ajută în spitale şi în alte unităţi medicale.
  • Astăzi, în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională.
  • Pentru sportivi avem două situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări foarte clare, însă competiţiile sportive în această primă etapă nu vor începe. 
  • Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Pentru amatori este posibil să-şi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber.
  • Dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.
  • Mă adrestez parlamentarilor, Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile şi felul în care se gestionează această stare de alertă.
  • Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate. 

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa care va avea loc la ora 13,00 vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, avertisment despre măsurile de relaxare. „Pericolul e la fel de mare, iar în primele zile de după relaxare poate mai mare”

Întâlnirea are loc în condiţiile în care starea de urgenţă se încheie în 14 mai, iar Guvernul a adoptat şi trimis în Parlament proiectul de lege referitor la măsurile care vor fi luate după această dată, în contextul instituirii stării de alertă. Proiectul urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legislaţia care reglementează starea de alertă, considerând că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prvederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, şedinţa Curţii Constituţionale pe acest subiect fiind programată miercuri. 

Legea privind starea de alertă este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului, însă parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească anterior raportul. Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă.

DailyBusiness
Boom imobiliar! Proprietarii români își rotunjesc veniturile cu profituri uriașe în 2024!
Spynews
Alex Pițurcă, mesaje controversate în miez de noapte. După cine suferă fiul lui Victor Pițurcă
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Apare o nouă fabrică în România cu o importanță deosebită. Se fac investiții masive, iar noi locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Localitatea din România favorită a lui Nicolae Ceaușescu. Atrage în fiecare an mii de turiști din toate colțurile Europei
DailyBusiness
VIDEO Primii kilometri ai autostrăzii Moldovei, deschiși! Imagini de pe drumul extraordinar de așteptat
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Giulia Anghelescu își sărbătorește ziua de naștere. Ce urare emoționantă i-a făcut soțul ei, Vlad Huidu: “Iubirea mea”
Spynews
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Evz.ro
Scame pe pulovăr - cum scapi de ele. Șase trucuri pentru tricotaje
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Vin ninsorile în România! Orașele în care sunt așteptați primii fulgi de zăpadă în acest weekend
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și Gabi! Mesaje și urări pentru cei care își serbează ziua de nume de Sf. Mihail și Gavriil
substantial.ro
Primele pierderi nord-coreene în luptele din Kursk, anunță Zelenski
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9