Patriarhul Daniel i-a mulţumit pentru prezenţă şefului statului, despre care a afirmat că este un creştin practicant.
„Lumea ştie că preşedintele României este un creştin practicant, şi asta nu de când a devenit preşedinte, ci dintotdeauna. Ne bucurăm că arătaţi poporului importanţa rugăciunii. (…) Sărbătoarea aceasta ne ajută pe toţi care avem responsabilităţi în conducere să îndemnăm pe oameni la conlucrare, la comuniune”, a spus Patriarhul Daniel.
După slujbă, preşedintele Iohannis a avut o întâlnire cu Patriarhul Daniel de aproximativ trei ore la reşedinţa patriarhală.
Şeful statului a scris vineri pe un site de socializare că va vizita treptat cultele reprezentate în România.
„La invitaţia Patriarhului Daniel, am participat în această dimineaţă la liturghia prilejuită de sărbătorirea, în calendarul ortodox, a trei mari trăitori şi părinţi ai creştinismului: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Aşa cum am anunţat încă de la începutul mandatului meu, voi vizita, treptat, cultele legal reprezentate în România, transmiţându-le tuturor un mesaj de încurajare în slujirea oamenilor şi în construcţia unei societăţi solidare şi tolerante”, a scris Iohannis pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit la Patriarhie de consilieri prezidenţiali Sergiu Nistor şi Andrei Muraru.
Credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc, pe 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sfinţii Trei Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea şi sunt consemnaţi în istoria Bisericii ca ocrotitori ai învăţământului teologic şi apărători ai dreptei credinţe cu privire la dogma Sfintei Treimi. Slujba liturghiei a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Reamintim, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, Patriarhul Daniel declara că Dumneuez a lucrat pentru poporul român şi prin oameni străini.
„In istoria poporului roman, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobandi libertatea si unitatea nationala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar si prin oameni straini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ales si prin conducatori ai Romaniei ca regele Ferdinand si regina Maria, care nu aveau deloc sange romanesc in venele lor. Cand Dumnezeu voieste ca sa se ridice si sa ajute un popor, lucreaza prin cine voieste El, cand voieste si cum voieste, ca noi sa invatam ca nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot sa ne ajute, ci, adesea, chiar si oameni straini de neamul nostru, dar care il iubesc si vor sa il ajute”, a spus patriarhul in predica.