Iohannis a promulgat legea iniţiată de USR care simplifică procesul de înfiinţare a ONG-urilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea referitoare la asociaţii şi fundaţii, care vizează eliminarea declaraţiei de beneficiar real pentru majoritatea asociaţiilor, simplificarea condiţiilor pentru înfiinţarea unui ONG şi defineşte organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ca fiind cazuri distincte de asociaţii.
George Russo
27 nov. 2020, 14:40
Iohannis a promulgat legea iniţiată de USR care simplifică procesul de înfiinţare a ONG-urilor

Iohannis a promulgat legea care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, conform Agerpres. Actul normativ vizează, între altele, eliminarea obligaţiei de a depune o declaraţie autentică anual, exceptarea de la obligaţia de a depune declaraţie autentică atunci când asociaţia/fundaţia respectivă e constituită/condusă doar de persoane fizice, iar beneficiarul real poate fi identificat şi preluat în registru cu datele de identificare relevante pe baza documentelor aflate deja la dosarul entităţii. Această exceptare este aplicabilă doar cazului în care entitatea are în componenţă doar persoane fizice şi nu există un alt beneficiar real care să nu rezulte din actele de la dosar.

Potrivit legii, asociaţia este subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.

Iohannis a promulgat legea care prevede statutul organizaţiilor minorităţilor naţionale

Un caz distinct de asociaţie îl reprezintă acea organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale al cărei scop îl reprezintă: a) apărarea, păstrarea, dezvoltarea şi promovarea identităţii unei minorităţi naţionale; b) reprezentarea publică a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale cu rolul de a îndeplini o misiune publică constituţională. Prin minoritate naţională se înţelege acea etnie reprezentată în Consiliul Minorităţilor Naţionale.

Legea prevede eliminarea dispoziţiei potrivit căreia denumirea unei asociaţii trebuia să cuprindă în mod obligatoriu cuvântul „asociaţie”.

Organizaţiile legal constituite ale cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale, care participă în procesul electoral, îşi pot păstra denumirea sub care sunt reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale.

În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţiei încheie statutul asociaţiei, prin act sub semnătură privată.

Astfel, statutul cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute: datele de identificare ale membrilor asociaţi, exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului şi a obiectivelor, denumirea asociaţiei, sediul, durata de funcţionare, patrimoniul iniţial, componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei, persoana sau, după caz, persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice, drepturile şi obligaţiile asociaţilor; categoriile de resurse patrimoniale, atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control, destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării asociaţiei, semnăturile membrilor asociaţi.

Asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 2 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al asociaţiei.

Potrivit legii, activul patrimonial iniţial al fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puţin 10 ori salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la data constituirii fundaţiei.

Statutul fundaţiei cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute: datele de identificare ale fondatorului sau, după caz, ale fondatorilor, explicitarea scopului şi a obiectivelor, denumirea, sediul, durata de funcţionare, patrimoniul iniţial al fundaţiei, componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale fundaţiei, persoana sau persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice, categoriile de resurse patrimoniale ale fundaţiei; atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control, procedura de desemnare şi de modificare a componenţei organelor de conducere, administrare şi control, destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării fundaţiei, semnăturile fondatorilor.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase”

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Help Net, unul care are puncte de lucru în toată țara. Lumea vine pentru prețurile bune și reducerile la medicamente. Puțini români știu cine se află în spatele acestei afaceri uriașe
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Atacurile rusești au avariat infrastructura portuară ucraineană și nave comerciale
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy