Iohannis a promulgat legea prin care personalul sanitar încadrat în timpul stării de alertă poate rămâne pe post. Federaţia Solidaritatea Sanitară precizează că promulgarea legii este uun act de recunoaştere morală a eforturilor şi contribuie la diminuarea deficitului de personal din unele secţii.
”Promulgarea de către Preşedintele României a Legii privind reglementarea statutului personalului care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată, constituie finalizarea cu succes a unui demers început în luna martie 2020 şi sustinut constant de către Solidaritatea Sanitară pe parcursul ultimilor doi ani. Această lege constituie, pe de o parte un act de recunoaştere morală a eforturilor colegilor implicaţi în combaterea epidemiei COVID 19, iar pe de altă parte un act ce contribuie (insuficient insă) la diminuarea deficitului de personal în unele secţii din sistemul sanitar”, a transmis Federaţia Solidaritatea Sanitară, potrivit News.ro.
Sindicaliştii mai spun că, pentru a transpune adecvat modalităţile de organizare şi desfăşurare a examenelor şi pentru încadrarea în termenul de maxim 30 zile de după intrarea în vigoare a legii, este nevoie de demararea unor consultări urgente.
”Solicităm Ministerului Sănătăţii iniţierea urgentă a dezbaterilor cu experţii Federaţiei Solidarităţii Sanitare, dezbateri necesare elaborării normelor prevăzute de lege”, au mai transmis sindicaliştii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, însă aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Conform prevederilor actului normativ personalul din unităţile sanitare încadrat fără concurs pe perioada stării de alertă poate rămâne pe post, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.