Eliberarea din funcţie a Liviei Stanciu se face prin pensionare, începând cu data de 13 iulie 2016.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 9 iunie, decretul privind numirea Liviei Stanciu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională începând cu data de 13 iulie. Mandatul Liviei Stanciu la Curtea Constituţională va fi pentru o perioadă de nouă ani.
Mandatele a trei judecători ai Curţii Constituţionale expiră în luna iulie: Augustin Zegrean, propus de Preşedinţie, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas, propuşi de cele două Camere ale Parlamentului.
Attila Varga a fost validat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor pentru un post de judecător la Curtea Constituţională, iar independentul Marian Enache a fost validat marţi de Senat. Săptămâna aceasta, a fost ales şi un preşedinte interimar al Curţii, în persoana lui Valer Dorneanu, pentru că mandatul de preşedinte al lui Zegrean expiră în 10 iunie.
Ascensiunea președintelui ICCJ, Livia Stanciu, ca judecător la Curtea Constituțională, pe cale să fie blocată
Mariana Rarinca, prin intermediul avocatului său, contestă hotărârea de pensionare a șefei ÎCCJ. Pe cale de consecință, Livia Stanciu nu va putea ajunge la CCR până ce nu va fi soluționat atacul Marianei Rarinca împotriva Hotărârii CSM prin care s-a decis eliberarea din funcție a președintelui ICCJ, potrivit striripesurse.ro.
De asemenea, Mariana Rarinca a transmis, prin intermediul avocatului, o somație către președintele Klaus Iohannis să nu semneze decretul de numire în funcție a Liviei Stanciu, până ce nu va fi soluționat conflictul de la ICCJ.
Odată cu acțiunea inițiată de avocatul Marianei Rarinca, Hotărârea CSM este suspendată de drept prin contestarea sa. Astfel, presedintele Klaus Iohannis nu va putea să emită decretul de eliberare din funcție prin pensionare al Liviei Stanciu și aceasta nu va putea să preia funcția de judecător al CCR.