Klaus Iohannis a precizat că aceşti politicieni au tratat subiectul „politica externă” cu „lipsă de maturitate”, avertizând că a rupe consensul de politică externă şi a diminua importanţa demersurilor externe din motive de campanie internă este o dovadă de iresponsabilitate, ce nu foloseşte nimănui, nici măcar respectivilor politicieni.
„Politica externă şi de securitate a României trebuie să fie una de consens naţional. Ea trebuie separată de competiţia electorală şi privită doar prin prisma intereselor României ca stat şi ale cetăţenilor noştri. Spun asta pentru că am văzut în ultima vreme o lipsă de maturitate în raportarea la politica externă din partea unor politicieni – ce-i drept, nu mulţi – dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai înalte funcţii în stat.
A rupe consensul de politică externă şi a diminua importanţa demersurilor noastre externe din motive de campanie internă e o dovadă de iresponsabilitate, ce nu foloseşte nimănui. Nici măcar acestor politicieni”, a spus Klaus Iohannis, într-un discurs susţinut în faţa diplomaţilor români.
Şeful statului a precizat că în interiorul Uniunii Europene continuă provocarea găsirii de soluţii pentru efectele încă persistente ale crizei economice.
„Atracţia exercitată de forţele politice cu discurs xenofob şi antieuropean este o realitate care nu mai poate fi ignorată. Provocările la adresa statului de drept, a democraţiei liberale, nu mai pot fi lăsate fără răspuns. La rândul său, Brexit-ul generează un moment critic pentru Europa, cu efecte multiple, fiind încă un test de rezistenţă pentru Uniune. (…) Toate aceste riscuri, ameninţări şi provocări trebuie să primească un răspuns eficient. România trebuie să contribuie activ şi efectiv la efortul de acţiune al comunităţii internaţionale, al Uniunii Europene şi al NATO, adică al comunităţii de valori căreia îi aparţinem”, a mai spus preşedintele Iohannis.
Iohannis a subliniat că interesele României, ca stat aflat la frontiera externă a Uniunii Europene, obligă ţara noastră să acţioneze pentru asigurarea securităţii naţionale şi a organizaţiilor esenţiale, UE şi NATO, din care facem parte.