„Ar trebui să avansăm cu politica ‘uşilor deschise’. România susţine deplin decizia de a transmite o invitaţie de aderare Macedoniei de Nord”, a spus şeful statului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, care se desfăşoară la Bruxelles.
El a subliniat că statele membre NATO ar trebui să asigure o apărare şi o descurajare mai puternice, precizând că eficacitatea şi coerenţa prezenţei înaintate sunt încă în progres.
„Trebuie să avem forţele potrivite, cu pregătirea şi capacitatea de mişcare potrivite, cu structura corectă de comandă şi cu capacităţile corecte de a acţiona în mod eficient ca un adevărat factor de descurajare. Avem nevoie de o abordare şi de o planificare unitare de apărare pentru întregul Flanc estic. Trebuie să implementăm în totalitate postura coerentă în regiune pe toate dimensiunile – pământ, apă şi aer”, a spus şeful statului.
El a subliniat că România a făcut propuneri concrete în ceea ce priveşte prezenţa înaintată în regiunea Mării Negre, menţionând că ţara noastră acţionează să crească pregătirea Brigăzii multinaţionale pe care o găzduieşte.
Şeful statului a precizat că România s-a oferit să găzduiască o capacitate multinaţională de comandă şi control pentru sprijinirea prezenţei înaintate a NATO.
Klaus Iohannis a mai subliniat că este nevoie de luarea rapidă a deciziilor şi de sporirea pregătirii militare, context în care i-a mulţumit preşedintelui american, Donald Trump, pentru „Readiness Initiative”.
„Ar trebui să creştem rolul NATO în combaterea terorismului”, a adăugat Iohannis.
Preşedintele a reiterat că împărţirea sarcinilor este esenţială în eforturile NATO de descurajare. Şeful statului a reamintit că încă din anul 2017 România a alocat 2% din PIB pentru Apărare.
„Peste 33% din cheltuieli au fost alocate pentru achiziţia de echipamente majore, iar anul acesta vor fi de 35%. Suntem angajaţi ferm să continuăm”, a conchis Klaus Iohannis.