„Este evidentă lipsa de viziune şi lipsa de organizare a sistemului sanitar. Nu am putut să constat (…) la niciunul din cele cinci guverne pe care le-am prins eu vreun fel de gândire sau o viziune pentru reformarea sistemului, cel puţin a sistemului de sănătate publică. Sistemul de sănătate privat are şi el probleme care sunt tratate doar punctual şi rezultatul încă nu este cel aşteptat de oameni”, a afirmat Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că, în mod paradoxal, se spune că în sistemul de sănătate intră destul de mulţi bani. „Dacă este aşa, atunci banii sunt prost gestionaţi”, a declarat Iohannis.
Preşedintele a mai spus că nici „multipla subordonare” a unităţilor spitaliceşti nu ajută.
„Nu poţi să funcţionezi bine dacă eşti subordonat şi judeţului, şi primăriei, şi ministerului, pe diferite paliere şi acele paliere nu se înţeleg între ele. Aceste lucruri toate trebuie reformate şi cu cât mai repede cu atât mai bine”, a subliniat Klaus Iohannis.
Şeful statului a opinat că ultimele discuţii legate de salarii arată „foarte clar că nu există nicio viziune, nu există niciun concept unitar”.
Iohannis a spus că reforma în domeniul salariilor, combinată cu reforma fiscală, a fost „atât de prost gândită şi atât de prost pusă în practică” încât au ajuns să fie nemulţumiţi până şi cei cărora le-au crescut salariile.
„Este o contraperformanţă absolut caraghioasă şi toate fiindcă s-a lucrat populist, netransparent, fără viziune, fără predictibilitate şi fără o finalitate. (…) Ori aşa, sistemul nu se face bine. Şi în loc să se rezolve problemele sistemului, ele devin mai acute, devin de-a dreptul senzaţionale, devin teme ale ştirilor tv, unde ar trebui să se discute despre cu totul şi cu totul alte lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a menţionat că „atâta vreme cât nu se reformează întreaga filosofie a sistemului sanitar nu vom avea o îmbunătăţire”.
Iohannis a precizat că trebuie pornit de la principiul de bază că în centrul sistemului de sănătate trebuie să stea omul, pacientul.
„Aşa cum funcţionează acum sistemul, nu face faţă. Şi nu pot să zic este păcat, este o catastrofă. Fiindcă oamenii au dreptul şi pretenţia la servicii publice de calitate, fiindcă pentru asta plătesc taxe şi impozite şi este obligaţia guvernului să organizeze aceste lucruri”, a conchis şeful statului.
Invitat la Blaj cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Naţională din 3/15 mai 1848, preşedintele Klaus Iohannis a luat parte sâmbătă şi la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european” organizată la un liceu din oraş, el purtând un dialog cu reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalităţi culturale, elevi şi profesori.