Iohannis i-a băgat în priză le liderii Europei. Preşedintele României atrage atenţia asupra preţurilor diferite la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia asupra importanţei unei abordări echilibrate, prin stabilirea de ţinte şi termene fezabile, cu luarea în considerare a specificităţilor tuturor statelor membre.
Alina Costache
09 nov. 2024, 07:40
Iohannis i-a băgat în priză le liderii Europei. Preşedintele României atrage atenţia asupra preţurilor diferite la energie

Agenda reuniunii informale a Consiliului European, la care a participat Klaus Iohannis, a inclus discuţii aprofundate privind modalităţile de consolidare a competitivităţii Uniunii Europene, în continuarea discuţiilor pe aceeaşi temă de la Consiliul European din octombrie 2024. Schimbul de opinii a avut la bază inclusiv recomandările incluse în raportul întocmit de Enrico Letta, intitulat Mult mai mult decât o piaţă, şi cel întocmit de Mario Draghi, intitulat Viitorul competitivităţii europene.

Liderii UE au adoptat, cu prilejul reuniunii, o Declaraţie politică privind un nou Pact pentru competitivitate, care reflectă o serie de obiective de stimulare a creşterii competitivităţii UE, aceste obiective urmând să ghideze activitatea instituţiilor europene în perioada următoarem, informează Administraţia Prezidenţială.

Pachete de alimente 2024. Guvernul umple cămara oamenilor sărmani de sărbători din fonduri europene. Ce alimente de bază se dau

Declaraţia de la Budapesta, semnată de Klaus Iohannis, menţionează o serie de principii şi domenii de acţiune esenţiale în ansamblul demersurilor de consolidare a competitivităţii europene, cu accent pe asigurarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale, a convergenţei, precum şi a condiţiilor de concurenţă echitabilă în interiorul UE şi la nivel global, respectiv angajamentul de a acţiona în unitate şi solidaritate în beneficiul tuturor cetăţenilor UE, al mediului de afaceri şi al statelor membre.

În conformitate cu aceste principii, textul Declaraţiei evidenţiază importanţa unei acţiuni coerente şi comprehensive atât la nivelul statelor membre, cât şi al Uniunii în ansamblu, pentru consolidarea competitivităţii, cu sprijinul tuturor instrumentelor şi politicilor UE. În context, Declaraţia evidenţiază rolul pieţei unice ca stimulent pentru inovare, investiţii, convergenţă, creştere economică, conectivitate şi rezilienţă economică.

Facturile la energie s-ar putea dubla pentru consumatorii mici. Notificarea alarmantă primită de clienţi

De asemenea, Declaraţia face referire la necesitatea avansării decisive către o Uniune a economiilor şi investiţiilor, în special prin urgentarea realizării Uniunii Pieţelor de Capital. În textul Declaraţiei, se menţionează, totodată, necesitatea unei reînnoiri industriale a UE, prin stimularea tehnologiilor viitorului, cu luarea în considerare, în acelaşi timp, a industriilor tradiţionale aflate în tranziţie. În egală măsură, Declaraţia evidenţiază importanţa pregătirii pentru apărare, inclusiv prin consolidarea capabilităţilor în acest sector, a cercetării şi inovării, suveranităţii energetice strategice şi obiectivului neutralităţii climatice, a promovării economiei circulare, transformării digitale, a unei politici comerciale ambiţioase, puternice şi deschise, precum şi a unui sector agricol competitiv, rezilient şi sustenabil, care să asigure un cadru stabil şi predictibil pentru fermieri. În susţinerea acestor obiective, Declaraţia face referire la necesitatea unui proces amplu de simplificare, care să conducă la reducerea sarcinii administrative şi la eficientizarea acţiunii de legiferare la nivel UE.

Iohannis a punctat rolul semnificativ al competitivităţii în cadrul acţiunilor viitoare ale UE, în noul ciclu legislativ, în condiţiile în care Uniunea doreşte să se profileze ca un lider global în noul context geopolitic marcat de provocări din ce în ce mai complexe. De asemenea, preşedintele a făcut referire la importanţa unei viziuni cuprinzătoare în definirea direcţiilor prioritare de consolidare a competitivităţii, cu luarea în considerare a rolului acţiunii europene în toate domeniile: creştere economică şi investiţii, industrie, conectivitate (în toate componentele acesteia – energie, transport, digital), apărare, educaţie sau combaterea schimbărilor climatice.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia asupra importanţei unei abordări echilibrate, prin stabilirea de ţinte şi termene fezabile, cu luarea în considerare a specificităţilor tuturor statelor membre.

Iohannis a evidenţiat, totodată, că politica de coeziune reprezintă una dintre politicile europene de succes, cu rezultate concrete şi, în acelaşi timp, unul dintre factorii cheie ai competitivităţii. În acest sens, a insistat că politica de coeziune şi convergenţa trebuie să rămână liniile directoare care să ghideze acţiunile viitoare de consolidare a competitivităţii Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis a punctat, în egală măsură, necesitatea dezvoltării pe deplin a potenţialului Pieţei Unice, ca motor al coeziunii şi al competitivităţii europene. A susţinut, de asemenea, importanţa eliminării tuturor barierelor din Piaţa Unică şi asigurarea deplină a libertăţii de circulaţie pe toate componentele sale, pentru a obţine o Piaţă Unică complet funcţională.

Preşedintele României a pledat, în acelaşi timp, pentru consolidarea conectivităţii, inclusiv a interconectivităţii cu statele vecine UE, ca prioritate strategică a Uniunii.

Klaus Iohannis a salutat accentul pus pe revitalizarea şi modernizarea industriei europene, subliniind în context că va fi importantă susţinerea eforturilor de creştere a competitivităţii industriilor mari consumatoare de energie şi asigurarea unor condiţii favorabile pentru o dezvoltare unitară şi echilibrată a capacităţilor de producţie în cadrul UE. A evidenţiat, totodată, necesitatea de consolidare a bazei industriale de apărare într-o manieră incluzivă, care să ţină cont de rolul statelor membre plasate în vecinătatea războiului din Ucraina, precum ţara noastră.

În ceea ce priveşte energia, preşedintele a reliefat disparităţile regionale înregistrate de preţurile la energie. A arătat că aceasta rămâne o provocare importantă care necesită atenţie pentru a asigura o tranziţie verde echitabilă, iar un sistem energetic stabil, integrat şi rezilient este esenţial pentru creşterea competitivităţii globale a Uniunii. În acest sens, Iohannis a exprimat susţinere pentru obiectivul creării unei veritabile Uniuni Energetice care să asigure accesul la energie la preţuri accesibile, sigure şi curate pentru toţi cetăţenii şi întreprinderile din UE, precum şi o conectivitate sporită.

În context, preşedintele a punctat beneficiile pe care le poate aduce includerea unor ţări partenere precum Ucraina şi Republica Moldova în proiectele de interconexiune frontalieră, nu numai din perspectiva securităţii, dar şi din cea a competitivităţii UE şi a vecinătăţii sale.

În ceea ce priveşte aspectele de finanţare a acţiunilor de creştere a competitivităţii, Iohannis s-a pronunţat pentru un mix de surse publice şi private, acesta fiind în continuare principalul motor al competitivităţii europene.

Preşedintele României a evidenţiat faptul că atingerea obiectivelor de creştere a competitivităţii şi a dublei tranziţii va depinde de capacitatea Uniunii de a asigura coerenţa acestora cu politica socială şi de a oferi beneficii tangibile şi bunăstare cetăţenilor europeni. În acest sens, a pledat pentru politici de sprijin bine concepute pentru a asigura că tranziţia energetică şi digitală este justă şi incluzivă şi nu va duce la creşterea decalajelor sociale.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că sectorul agroalimentar reprezintă o parte integrantă a creşterii competitivităţii generale a UE, subliniind că poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente trebuie să rămână o prioritate.

Discuţiile în cadrul reuniunii de la Budapesta au vizat şi rezultatul alegerilor din SUA, liderii europeni salutând rezultatele alegerilor şi subliniind importanţa Parteneriatului Strategic dintre UE şi Statele Unite, care este vital pentru securitatea şi bunăstarea cetăţenilor de pe ambele continente şi dincolo de acestea. Liderii au mai arătat că, în actualul context, întărirea rezilienţei şi a competitivităţii UE este cu atât mai necesară şi relevantă, inclusiv pentru atingerea obiectivelor strategice comune în relaţia cu SUA.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!