Rețeta unor retrocedări ilegale „de succes”
Stephan Braune, împreuna cu primarul Klaus Iohannis, în 2001, au identificat un imobil retrocedabil din centrul Sibiului, pe strada Avram Iancu, în baza legii 10/2001. Adică, imediat după ce a fost pusă în aplicarea legea. Sursele noastre susțin că, după un studiu la Arhivele Naționale, s-a identificat Cartea Funciară pentru imobilul în cauză și s-a aflat cine este proprietarul. Apoi, Stephan Braune a plecat în Germania să găsească familia sasului care a emigrat în țara lui de baștină. Acesta ar fi găsit o persoană cu nume identic cu al fostului proprietar și s-ar fi fabricat actele necesare retrocedării. În această filieră au fost racolați și alți indivizi pe care îi putem întâlni și în alte cazuri de retrocedări dubioase. Este vorba de avocatul Dorin Suciu, notarul Gabriel Bucșa și juristul primăriei Nicola Iordan. Bineînțeles că în vârful afacerii, cel care controla întreg procesul de reconstituire a dreptului de proprietate era chiar primarul Klaus Iohannis. Iar beneficiarul a fost Stephan Braune, omul de bază al edilului.
„Ziua de 27 decembrie 2001 va rămâne în analele restitutirilor din România ca exemplu de eficiență maximă în care funcționează mafia samsarilor imobiliari. În timp de 24 de ore s-au întocmit actele necesare pentru restituirea imobilului din strada Avram Iancu nr. 1-3, vreme în care cumpărătorul (beneficiarul), pe nume Stephan Braune, nici nu se afla în țară. El ajunge în România, potrivit datelor din pașaportul său, pe 28 decembrie, când primește cheile imobilului său, proprietate personală. Pentru ca toate acestea să se întâmple, au lucrat eficient (a se citi, în afara legii), întreg aparatul administrativ al Primăriei Sibiu, în frunte cu edilul său (departament juridici, departament cadastru, SC Urbana SA)”, notează jurnaliștii.
„A treia zi de Crăciun, rețeaua de samsari imobiliari din jurul lui Iohannis, cu o grabă fantastică întocmește actele de retrocedare necesare, toate în lipsa noului titular al proprietății. Stephan Braune se afla în Germania în timp ce notarul Gabriel Bucșa întocmea actul de vânzare-cumpărare pe numele său. Cu alte cuvinte, notarul își punea ștampla pe contract în lipsa celui care vindea și a celui care cumpăra. Era prezent doar cel împuternicit să vândă, Emil Grusea. Tot în lipsa lui Braune, dar în numele lui, se depunea cerere de intabulare a imobilului restituit, iar primăria își punea semnătura, pe noua carte funciară realizată, deși acesta nu era prezent. Stephan Braune se întoarce în țară a doua zi, pe 28 decembrie, când toate documentele erau semnate și parafate”, mai arată site-ul ancheteonline.ro.