Șeful statului a arătat, într-o conferință de presă, că discuțiile au fost legate de procesul de renegociere a relațiilor dintre UE și Marea Britanie în perspectiva viitorului referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, scrie Agerpres.
El a precizat că premierul britanic i-a indicat obiectivele pe care le urmărește în acest proces, care se referă în principal la creșterea legitimității democratice a UE, la acordarea de puteri sporite parlamentelor naționale, consolidarea competitivității Uniunii Europene, asigurarea echilibrului între statele membre al zonei euro și cele din afara acestei zone, precum și la libera circulație a cetățenilor comunitari și limitarea accesului la beneficiul social pentru aceștia.
„Eu am susținut că locul Regatului Unit este clar în interiorul Uniunii Europene. O eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar rezulta într-o slăbire, pe de-o parte, a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte, a Marii Britanii.
După părerea mea — și acest lucru l-am subliniat foarte clar—, nu poate fi pus în discuție dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană. Este libertatea de mișcare a forței de muncă, unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene, și am subliniat că asigurarea egalității de tratament între toți cetățenii UE este fundamentală și trebuie garantată. Am subliniat, de asemenea, faptul că, în analiza noastră, soluțiile care să răspundă preocupărilor britanice nu reclamă schimbări în tratatele Uniunii”, a spus șeful statului.
El a precizat că discuția nu a fost centrată pe cetățenii români sau originari din România în această chestiune.
„Preocuparea prim-ministrului Cameron este nu neapărat legată de acest drept și chiar a subliniat că, după părerea lui, acesta este un drept câștigat și trebuie păstrat și faptul că, în cadrul acestei mișcări, sunt, totuși, foarte multe persoane care solicită beneficii sociale și aici apare problema.
Iar în acest context, eu am propus să începem un proces de reflexie cum putem să despărțim dreptul la liberă mișcare de dreptul la beneficii sociale și cum poate fi acest lucru pus în acord cu toate statele membre. Am constatat cu bucurie și am subliniat acest lucru că dl prim-ministru Cameron a venit din proprie inițiativă cu afirmația de acceptare a dreptului la liberă circulație a persoanelor în cadrul UE, fiind preocupat de partea financiară, de beneficiile sociale„, a spus Iohannis.
El a subliniat că problema fundamentală sesizată de țările în care românii au ajuns este legată de faptul că sunt oameni care au venit pentru a beneficia de ajutor de șomaj fără a fi muncit în aceste state, subliniind că acest lucru deranjează politic.
„Am sugerat astăzi premierului Cameron și altor lideri cu alte ocazii că ar trebui să separăm libertatea de mișcare de drepturile sociale (…), să lăsăm libertatea de mișcare așa cum este și să încercăm să extragem partea cu beneficiile sociale și să încercăm să rezolvăm această problema. Dacă tratăm problema separat, avem o cale mai bună să o rezolvăm”, a mai spus Iohannis.
CITEŞTE ŞI: KLAUS IOHANNIS, către David Cameron: Lucrurile nu merg deloc rău în România, dar suntem OCUPAŢI
Șeful statului a spus că trebuie găsite soluții practice.
„Interesul meu este ca românii să fie tratați ca cetățeni ai UE oriunde în Uniune, dar înțeleg că Marea Britanie are o problemă. Atunci să vorbim și să găsim soluțiile”, a conchis el.