Iohannis cere Parlamentului ca Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să fie coordonat direct de MAE

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea unei legi de aprobare a unei OUG, prin care Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să treacă în directa coordonare a MAE, şi nu a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, aşa cum a decis Executivul, pe motiv că MAE este instituţia care discută direct cu reprezentanţii Uniunii Europene.
Filip Stan
29 mai 2017, 12:16
Iohannis cere Parlamentului ca Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să fie coordonat direct de MAE

Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a OUG 11/2017, care reglementează organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

Potrivit legii, agentul guvernamental coordonează procesul de stabilire a poziţiilor naţionale şi, alături de structura specializată în contenciosul UE, întocmeşte actele şi realizează faptele necesare reprezentării juridice. Agentul guvernamental asigură legătura dintre România şi aceste două Curţi europene.

OUG 11/2017 a stabilit că agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat şi îşi desfăşoară activitatea în directa coordonare a ministrului delegat pentru afaceri europene, măsură contestată de şeful statului.

„În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu Agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene”, se arată în cererea de reexaminare, conform News.ro

Iohannis arată că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul MAE şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a domeniului afacerilor europene, însă, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român – inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene – aparţine Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele cere astfel revenirea la starea de fapt anterioară OUG 11, când domeniul era reglementat de OUG 96/2012, iar Agentul guvernamental era numit la propunerea ministrului afacerilor externe şi direct subordonat acestuia.

„Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei Agentului guvernamental. Faţă de atribuţiile ministrului delegat pentru afaceri europene, trecerea Agentului guvernamental în directa sa coordonare pare o soluţie de la sine înţeleasă, însă aşa cum aceasta a fost reglementată este de natură să conducă la disfuncţionalităţi în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcţiilor şi prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe”, mai explică preşedintele.

Cererea de reexaminare precizează că actuala soluţie decisă de Guvern necesită menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale Agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe, altfel legea este „incompletă şi neclară”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Putin a recunoscut totul. Planul secret pentru Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH