Iohannis cere reexaminarea OUG prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, reexaminarea OUG 14/2015, prin care prefecţii pot numi coordonari interimari în primării şi Consilii Judeţene unde consiliul local sau judeţean este dizolvat, primarul este în imposibilitate de a-şi exercita mandatul, iar unitatea nu are în funcţie un secretar.
Iulian Tudor
25 nov. 2015, 13:21
Iohannis cere reexaminarea OUG prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării

Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvernul Ponta a stârnit controverse în momentul în care a fost discutată în Parlament, liberalii acuzând că aceasta vine în completarea OUG care permitea traseismul în rândul aleşilor locali, dar şi a refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale.

Citeşte şi: TOŢI BUGETARII vor primi salarii MAJORATE. Klaus Iohannis a promulgat legea

Astfel, OUG 14/2015 reglementează posibilitatea ca, în situaţia în care primarul se află în imposibilitatea exercitării mandatului şi consiliul local este dizolvat, iar funcţia de secretar al unităţii este vacantă, prefectul să numească prin ordin o persoană, prin detaşare, care să exercite atribuţiile secretarului unităţii administrativ-teritoriale, pentru rezolvarea problemelor curente ale acesteia, până la organizarea de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a concursului pentru ocuparea funcţiei de secretar al unităţii administrativ-teritoriale.

Totodată, este reglementată în mod similar şi situaţia în care preşedintele consiliului judeţean se află în imposibilitatea exercitării mandatului, consiliul judeţean este dizolvat, iar funcţia de secretar al judeţului este vacantă.

O situaţie de acest fel s-a înregistrat în municipiul Rădăuţi, care a rămas fără conducere după ce în 27 aprilie a expirat mandatul secretarului Consiliului Local, primarul este suspendat din septembrie 2014, fiind arestat preventiv şi apoi plasat în arest la domiciliu, iar Consiliul Local a fost dizolvat în 31 martie prin hotărâre a Curţii de Apel Suceava.

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii de aprobare a Ordonanţei, acuzând încălcarea articolul 120 din Constituţie, care stabileşte principiile descentralizării. Preşedintele susţine că deciziile privind funcţionarea primăriilor şi Consiliilor Judeţene trebuie să revină autorităţilor locale şi „nu reprezentantului autorităţii executive centrale a statului (prefectul)”.

Mai mult, preşedintele susţine că această OUG „încalcă dispoziţiile art. 115 alin. (6) din Constituţie prin aceea că afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului”, scrie Mediafax.

„Astfel, potrivit acestui articol ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”, se arată în cererea de reexaminare.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'