„Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculaţii. Această iniţiativă pe care am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare practic în zona exerciţiilor comune şi a trainingului comun a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Aceasta este aşa numită iniţiativă navală, deci se referă la forţele navale, la exerciţiu şi training comun”, a precizat preşedintele Iohannis, întrebat cu privire la declaraţiile premierului bulgar, Boiko Borisov.
El a spus că iniţiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO pentru că toate cele trei ţări riverane — România, Bulgaria şi Turcia — sunt aliaţi.
”Unde a apărut probabil o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a arătat că detaliile tehnice urmează să fie discutate şi negociate.
„Acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârşit, dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe. Iniţiativa vizează exerciţii, training comun al forţelor navale. (…) Discuţiile care s-au purtat pentru această iniţiativă au pornit mai demult, este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această iniţiativă. Fiecare are opinia lui şi are dreptul să aibă opinia lui şi abordarea proprie, dar eu cred că este o iniţiativă foarte bună care are în etapa principală ca obiectiv principal compatibilizarea forţelor navale a trei aliaţi din NATO”, a mai spus preşedintele Iohannis, transmite Agerpres.
Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a confirmat, într-o declaraţie pentru jurnalişti la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei şi Ucrainei, vizând contracararea prezenţei navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA.
Potrivit cotidianului bulgar „24 Ceasa” („24 de ore”), Borisov a dezaprobat iniţiativa preşedintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce şeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susţinut-o. Publicaţia a mai scris că, în urma reacţiei lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranţilor.
„Susţin NATO şi UE, susţin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva. (…) Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ţine exerciţii bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar. (…) Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE şi NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciţii şi conferinţe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar şi în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica şi am majorat cheltuielile militare pentru a linişti forţele armate”, a declarat Boiko Borisov.