„Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este privită de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la îndoială sub tentația populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Nu întâmplător, Uniunea Europeană s-a născut chiar în locul tranșeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic și cultural de înțelegere și dialog între europeni, ca alternativă la ură și dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate și coerență în fața problemelor externe și interne cu care se confruntă”, a spus șeful statului, la ceremonia desfășurată la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, potrivit Agerpres.
În opinia acestuia, depinde de capacitatea fiecărei generații să contribuie cu o viziune care să susțină această construcție comună. În acest sens, el a adăugat că este momentul cel mai potrivit în care România se poate angaja la consolidarea edificiului european printr-un proiect de țară „modern și consistent”.
„Este un efort pe care, la fel ca în urmă cu 100 de ani, avem datoria să ni-l asumăm cu toții: politicieni, oameni de știință și cultură, milioane de români. Ca legatari ai generației de la 1916 și la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastră să facem ca acest proiect să adauge forță, substanță și unitate Europei și să pună bazele unei dezvoltări pe termen lung a României”, a precizat Iohannis.
Potrivit șefului statului, „după o perioadă sumbră de jumătate de secol, începând cu 1989 și mai ales după 2007”, valorile și procesele occidental-europene au devenit fundamentele, pe acestea România gândindu-și viitorul.
„România a avut în cultura politică occidentală modelul unei democrații consolidate și al unui stat de drept funcțional”, a completat Iohannis.
El a subliniat că intrarea României în „Marele Război” a reprezentat un moment de referință în istoria noastră, care a făcut posibilă Marea Unire și a marcat destinul european al țării.
„În numele statului român, în fața Monumentului Eroului Necunoscut și a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari și civili. Nu îi vom uita niciodată. Onorăm astăzi curajul și determinarea regelui Ferdinand, rămas în memoria națională drept Întregitorul, dar și contribuția reginei Maria, care, prin stăruință și diplomație, a jucat un rol important în recunoașterea internațională a victoriei în Marele Război și a Marii Uniri”, a arătat Klaus Iohannis.
Șeful statului a adăugat că, prin participarea la Primul Război Mondial, România a dovedit apartenența deplină la spațiul european și „angrenarea ei definitivă în procesele politice ale secolului XX”.
„Primul Război Mondial a fost nu doar un moment de cotitură în istoria Europei și a lumii, ci și o piatră de hotar pentru România. Trecutul pe care îl evocăm și jertfele pe care le cinstim sunt (…) exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul și viitorul națiunii noastre”, a susținut el.
În cadrul ceremoniei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a rostit o rugăciune de pomenire pentru eroii români jertfiți în Primul Război Mondial. La eveniment a fost prezent, de asemenea, și fostul președinte al României Ion Iliescu.
Manifestările comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916 — 1919) au fost organizate de Guvern, sub Înaltul Patronaj al președintelui.
Citeşte şi Dacian Cioloş a anunţat că va efectua o vizită cu profil economic în Germania