Iohannis, după prima rundă de consultări pe legile siguranţei: Este important să nu pierdem din drepturi şi libertăţi

Preşedintele Klaus Iohannis a avut primele consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare cu privire la legile securităţii naţionale. Concluzia şefului statului după prima rundă a consultărilor cu cele mai importante partide parlamentare a fost că este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor.
Filip Stan
12 apr. 2016, 07:12
Iohannis, după prima rundă de consultări pe legile siguranţei: Este important să nu pierdem din drepturi şi libertăţi

„Am avut astăzi prima rundă de consultări cu partidele pe tema legislaţiei din domeniul securităţii naționale. Este nevoie de un cadru legal actualizat și coerent şi am constatat că liderii formaţiunilor politice cu care m-am întâlnit împărtăşesc aceeaşi opinie. În procesul de îmbunătăţire a legislaţiei este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor”, a punctat Klaus Iohannis pe Facebook după prima rundă a consultărilor cu cele mai importante partide parlamentare.

Preşedintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat marți că PSD este dispus să participe la procesul de elaborare a pachetului de acte normative care cuprinde Legea antiterorism, Legea privind cartelele pre-pay şi Legea privind securitatea cibernetică, astfel încât el să poată fi adoptat în actuala sesiune parlamentară. Liberalii susţin şi ei acest demers.

„Concluzia cea mai importantă la care am ajuns la discuţia şi la consultările pe care le-am avut cu preşedintele Iohannis este aceea că este nevoie de actualizarea legislaţiei, că această actualizare şi ajustare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar, am mai avut un eşec. (…) De fiecare dată când această decizie de modificare legislativă importantă este asumată exclusiv de către un partid politic, rezultatul este eşec în promovarea acestei legislaţii, de aceea delegaţia PNL a agreat să participăm alături de reprezentanţii celorlalte partide în comisia care va genera noua legislaţie. Ne dorim un echilibru între respectarea vieţii private, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România şi nevoia de securitate a statului român şi a fiecărui cetăţean din România”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a arătat că Guvernul va veni cu o iniţiativă legislativă în luna mai în ceea ce priveşte domeniul antitero, cartelele pre-pay şi cyber security.

„Legislaţia este împărţită, în opinia noastră, în două categorii — o legislaţie care este în curs de elaborare la nivelul Guvernului care va veni ca iniţiativă în Parlament undeva la mijlocul lunii mai, este preconizat acest termen pe antitero, pre-pay şi cyber security — şi partea a doua (…) care nu este atât de urgentă, dar care va fi subiectul Comisiei speciale la nivel parlamentar care să elaboreze toate aceste legi”, a arătat Gorghiu.

Aceasta a mai spus şi că PNL îşi doreşte un control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România.

La rândul său, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a precizat că PNL va desemna doi parlamentari pentru Comisia privind legislaţia referitoare la securitatea naţională pentru care să existe garanţii că vor face parte şi din viitorul Parlament, astfel încât acest for să-şi continue activitatea.

„Preşedintele a propus şi noi am fost de acord cu o comisie de lucru (…) care va lucra probabil de la sfâşitul lui mai, începutul lui iunie, în funcţie de cum vor veni proiectele în Parlament pe aceste prime trei legi, dar ea va trebui să-şi continue activitatea, pentru că discutăm şi despre al doilea pachet de legi cel puţin la fel de important — să nu uităm de legile de organizare a principalelor servicii de informaţii — sunt de pe la începutul anilor ’90, mult de lucru de aici, pe urmă compatibilizarea structurilor din armată cu cele NATO, şi aici este de lucru, dacă discutăm de statutul militarilor”, a spus Blaga.

Şi el a susţinut o singură comisie în Parlament cu privire la controlul asupra serviciilor de informaţii.

„Probabil că o singură comisie la nivelul Parlamentului, care să aibă ca obiect controlul asupra serviciilor de informaţii, ar fi bine-venită, pentru că aici nu vorbim doar de cele două comisii tradiţionale de 25 de ani — cea de control a activităţii SRI şi cea privind SIE — (…), dar serviciile departamentale cine le verifică şi am apreciat şi din acest punct de vedere poziţia dlui preşedinte. (…) Nu ar fi mai bună o singură comisie la nivelul Parlamentului ca şi societatea civilă, prin dvs, să ştie unde se adresează, unde să verifice activitatea tuturor structurilor de informaţii din ţara asta, nu numai a celor două”, a adăugat el.

Citeşte şi: Klaus Iohannis începe marţi consultările cu partidele pe tema legilor securităţii naţionale

Blaga a subliniat că legislaţia în domeniul securităţii naţionale trebuie redactată de Guvern, de toate ministerele implicate. În opinia sa, nu ar fi bine ca reprezentanţii partidelor să participe la elaborarea legilor securităţii naţionale.

Ce au spus liderii PSD în urma consultărilor

„Domnul preşedinte ne-a transmis că primul-ministru l-a informat că aceste trei proiecte de lege sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului, (…) că vrem să fim proactivi aşa încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante”, a afirmat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor delegației PSD cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor securității naționale.

El a precizat că social-democrații Georgian Pop şi Sorin Grindeanu sunt pregătiți să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei proiecte de lege, „în aşa fel încât atunci când ele ajung în Parlament să aibă deja contribuție din partea parlamentarilor”. Liderul PSD a opinat că şi celelalte partide ar putea desemna oameni care să participe la acest proces.

Referindu-se la proiectul privind cartelele pre-pay, Dragnea a afirmat că pentru PSD este important ca cetățenii să aibă datele personale protejate. „Chiar dacă atunci când îşi iau cartele trebuie să-şi dea datele personale, trebuie să ne asigurăm prin această lege că nu oricine poate (…) să aibă acces la aceste date. Doar în baza unui mandat emis de un judecător. Aşa cum este modelul pentru abonamente, se poate face şi pentru cartele”, a adăugat liderul social-democrat, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, Liviu Dragnea s-a pronunțat pentru „un cadru legal serios şi foarte clar prin care țara să fie protejată împotriva unor atacuri cibernetice, dar şi cetățenii să poată fi protejați”.

Pe de altă parte, el a menționat că delegația PSD care a participat la consultări a discutat cu Iohannis şi despre Legea securității naționale, Statutul cadrului militar, Legile de funcționare a SIE şi SRI.

„S-a propus să se constituie un grup de lucru, e o idee pe care o susținem, din partea tuturor partidelor, a tuturor structurilor de specialitate, a instituțiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze stabilind şi un deadline. Nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, să vedem dacă ele vor putea fi finalizate ca şi elaborare până la sesiunea din toamnă”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte doi membri din partea fiecărui partid, dar şi reprezentanți ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Preşedinției şi a tuturor instituțiilor care cunosc acest domeniu.

„Sperăm că pot fi adoptate în sesiunea din toamnă, dacă nu anul viitor. Cel mai important e să se constituie acest grup de lucru pentru că sunt legi importante cu care nu te poți juca. Din acest motiv, cred că e bine ca partidele parlamentare să aibă un rol proactiv şi să lucreze împreună cu aceste instituții”, a conchis Liviu Dragnea.

Poziţia UDMR în privinţa serviciilor secrete

 „Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie real şi nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar. În acest moment, doar SRI şi SIE se află sub un control parlamentar. Cât de bun e acest control se poate discuta dacă este un control real sau nu. Aceste legi au fost date acum foarte mulţi ani, situaţia e mult depăşită şi trebuie găsită soluţia prin care tot ce înseamnă servicii de informaţii şi muncă informativă să fie sub control civil, sub control real parlamentar”, a afirmat Kelemen Hunor, la finalul consultărilor delegaţiei UDMR cu şeful statului.

El a arătat că este nevoie de un control real, opinând că, în prezent, controlul parlamentar asupra SRI şi SIE este unul „mai mult formal”.

Potrivit acestuia, „din Marea Britanie până în Italia, Germania” există multe modele cum se face un „control civil real”.

„Trebuie să vedem care ar fi soluţia cea mai bună pentru România (…), dar, în acelaşi timp, să nu fie îngrădite drepturile şi libertăţile. Nu putem să mergem în direcţia în care vom avea securitate şi nu vom avea libertate, fiindcă a fost o astfel de perioadă. E adevărat că unii au uitat. Important e să fie un control real, dacă e într-o singură comisie sau în mai multe nu e important şi să nu existe servicii care nu au control parlamentar, pentru că în acest moment sunt servicii pentru care nu există niciun control”, a adăugat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, este important de găsit un echilibru astfel încât niciun drept fundamental să nu fie „sacrificat pe altarul securităţii”. În context, referindu-se la cartelele pre-pay, el a spus că UDMR va susţine rezolvarea acestei probleme, cu condiţia să se găsească o soluţie care să însemne protejarea informaţiilor personale.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă miercuri consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema legilor securităţii naţionale. La finalul acestor consultări, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.

Miercuri, la Cotroceni sunt aşteptaţi reprezentanții UNPR — de la ora 10,00, cei ai ALDE — de la ora 11,00 şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor — de la ora 12,00.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Donald Trump îl propune pe Dr. Mehmet Oz la conducerea Centers for Medicare & Medicaid Services
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android