„Până în acest moment, când vă vorbesc, nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus în România”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.
Şeful statului a precizat că în urmă cu câteva minute a primit rezultatele persoanelor din Gorj, cele care au intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus, şi acestea sunt negative.
Iohannis a completat că nivelul de mobilizare să rămână ridicat.
„Ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală. Din analiza făcută în cadrul şedinţei CSAT s-a constatat că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni contaminarea”, a mai spus şeful statului după CSAT.
„Din analiza făcută în cadrul şedinţei CSAT s-a constatat că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni contaminarea. Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibile achiziţii pentru combaterea efectelor coronavirusului.
„Le-am cerut membrilor CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare şi vigilenţă pentru că este esenţial să tratăm pericolul cu care confruntăm cu maximă responsabilitate, dar şi cu calm”.
Preşedintele a declarat că „sunt necesare eforturi concentrate în continuare pentru a asigurarea măsurilor preventive, dar şi a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecţii pe teritoriul României”.
„În CSAT am subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate combaterea infectării cu coronavirus atât la nivel central, cât şi la nivel local, informarea permanentă a Direcţiilor de Sănătate Publică, a medicilor de familie şi a magerilor de spitale publice şi private. Este nevoie de un efort unitar şi de aplicarea riguroasă şi fără abateri a măsurilor de prevenţie pentru a asigura cea mai bună protecţie a cetăţenilor”, a mai spus Iohannis.
„Am hotărât să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială şi aeriană”.
„Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical în cadrul punctelor de trecere a frontierelor cu specialişti din cadrul DSP, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare. În eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esenţială protecţia personalului medical care ia contact cu persoanele infectate”, a afirmat preşedintele.
Am luat în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvern a resurselor resurse financiare pentru achiziţia de echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă şi medicamente”, a anunţat şeful statului.
„Persoanele care pot dezvolta complicaţii în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. O atenţie specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile”
„Autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile de comunicare în ceea ce priveşte coronavirusului. Atât cei care au călătorit în zone în care există cazuri confirmate, cât şi cei care dezvoltă simptome specifice trebuie să ştie cum să procedeze.
Urmează să fie implementată cât mai rapid, probabil de mâine dimineaţă, linia telefonică gestionată de Ministerul Sănătăţii dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus.
Am încredere că toate instituţiile statului implicate, dar mai sistemul medical românesc, au capacitatea de a gestiona această situaţie atât pe latura preventivă, cât pe cea de tratament a eventualelor cazuri de infectare.
„Reiau apelul la calm întrucât nu există motive de panică. Este esenţial să tratăm cu toată atenţia această situaţie, să ne informăm permanent din surse oficiale şi credibile. Din păcate, am observat că abordare mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt ce generează o stare de anxietate nedorită în rândul populaţiei. Reiau apelul şi către mass-media: informaţi oamenii corect şi constant, dar de o manieră echilibrată şi fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzaţional”
„Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituţiilor să coopereze, să respecte întru totul sfatul autorităţilor”
„Cel mai important instrument de stopare a coronavirusului este prevenţia. De aceea îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a specialiştilor, inclusiv a celor din OMS, conform căreia cea mai sigură protecţie este menţinerea unei igiene personale permanente”
„Am decis să convoc CSAT pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional. Autoritățile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare și informare a populației”, a anunţat, luni, preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
„Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în privința numărului de cazuri din Europa. Situația din Italia generează multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetățenilor români. Sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului român pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români”, a mai spus șeful statului.
Iohannis a făcut apel la responsabilitate atât din partea presei, cât şi a politicienilor pe acest subiect. El a precizat că nu exista până luni niciun caz de coronavirus înregistrat în România.
„Fac un apel la calm pentru cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să urmeze sfaturile de igienă ale medicilor. Fac un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile care pot genera și amplifica sentimentul de panică. Fac un apel la politicieni să nu speculeze oportunist acest fenomen. Am observat luări de poziție iresponsabile, cu declarații alarmiste. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a mai spus Iohannis.
Până în acest moment mai multe persoane din ţară sunt suspecte de coronavirus, în timp ce altele se află în carantină sau izolaţi la domiciliu, după ce au intrat în contact sau au venit din ţări afectate de virusul ucigaş. La nivel mondial s-a decis ca toate persoanele întoarse din ţările afectate de coronavirus să intre în carantină timp de 14 zile. Cu toate acesta, nu există nicio persoană infectată cu virusul COVID – 19.