Preşedintele a subliniat faptul că toţi elevii şi cadrele didactice vor trebui să respecte aceleaşi reguli de bază, pentru că nu va fi publicat un manual de reguli de prevenire a infectării.
„Atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema, în situaţia unei epidemii cu atât mai mult. Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei când lumea se aduna în curtea şcolii. Şcoala trebuie să înceapă pentru că este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. Deja în mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei. Copiii trebuie să meargă la şcoală, să înveţe, să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor.
Pentru a face posibil acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Există proiecte de regulamente. Ele se discută şi într-un timp scurt vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-şi imagineze că va apărea o mare – o carte groasă de reguli. Regulile de bază sunt aceleaşi: masca distanţa şi igiena.
Restul sunt chestiuni de specialitate. Ce se face dacă un elev este bolnav, dacă în şcoală apare un elev bolnav, care şcoală se închide, sunt chestiuni de specialitate„, a spus presedintele.
Klaus Iohannis a făcut, apoi, referire şi la părinţii care nu sunt de acord să semneze declaraţia pe propria răspundere. Preşedintele a precizat că nu i se pare o problemă faptul că părinţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru starea de sănătate a copiilor lor.
„Nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar în toţii anii în care am fost la catedră am constatat la toţi părinţii o preocupare intensă, părintească, corectă faţă de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că în situaţia de epidemie, părinţii vor urmări starea de sănătate a copiilor.
Au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd o problemă şi încurajez pe toţi copiii să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să îi ţină acasă şi să-i consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluţii sofisticate birocratice, dar fiecare trebuie să-şi asume rolul şi răspunderea care îi revin – şi părinţii şi şcoala şi autorităţile locale„, a precizat statului.
Preşedintele a abordat şi subiectul învăţământului online, în condiţiile în care, începând cu 14 septembrie, o parte dintre copii vor merge la şcoală, o parte vor asista la ore online.
„Este foarte important să înceapă şcoala fizic. Din cauza epidemiei, nu peste tot va fi posibil şi acolo trebuie intervenit şi din partea autorităţilor centrale şi locale pentru a permite desfăşurarea unui învăţământ online. Ministerul Educaţiei a pregătit cursuri pentru profesori, pentru a-i pregăti. De asemenea, Ministerul a pregăti platforme online care pot fi folosite pentru predarea online. Cred că este posibil să se gasească soluţii pentru fiecare caz în parte. Majoritatea şcolilor vor funcţiona fizic, iar acolo unde nu se poate trebuie găsită, prin colaborare cu autorităţile centrale şi autorităţile locale, soluţiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii să nu piardă materia„, a spus Klaus Iohannis.
Referitor la boicotarea anului şcolar de către cadrele didactice care nu vor beneficia de mărire salarială, preşedintele Iohannis crede că personalul didactic nu va recurge la acest gest.
„Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar, însă pot să înţeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba, tot din motive electorale, ca să fim foarte oneşti, de nişte creşteri salariale anticipate pentru că în legea salarizării aceste creşteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Trebuia să aibă loc o creştere la începutul acestui an şi o creştere înaintea începerii anului şcolar.
Din motive regretabile ce ţin de epidemie şi de criza economică, bugetul s-a micşorat, nu s-a mărit. Guvernul trebuie să gestioneze ceea ce a mai rămas din bugetul disponbil, însă vreau să reamintesc că acea creştere de 8 la sută de la începutul anului s-a realizat. În acest an, cadrele didactice au primit o creştere salarială. Este un fapt. Fiecare poate să-şi numere banii acasă.
Această creştere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum şi a fost amânată pentru la anul când suntem convinşi că situaţia economică va fi mai bună decât în acest an şi toată lumea speră că se va putea trece la această creştere„, a adăugat Klaus Iohannis.
Este regretabil aşa cum este regretabil că n-au putut creşte pensiile, n-au putut creşte alocaţiile pentru copii, însă banii sunt care sunt şi cu aceşti bani Guvernul trebuie să opereze şi totuşi a găsit bani ca să crească salariile profesorilor la început de an, şi să crească pensiile şi să crească alocaţiile.