„La Bruxelles vin lideri naţionali şi toţi vorbesc bine despre UE, despre viitorul ei. Aceiaşi lideri merg acasă şi încep să aibă un discurs exact opus-acuză UE pentru toate greşelile pe care le fac în plan intern, de eşecuri. E, aşa nu se poate”, a spus Iohannis.
Preşedintele a adăugat că rezultatul acestui discurs duplicitar este ascensiunea partidelor populiste şi extremiste care nu vor veni cu soluţii pentru UE, ci dimpotrivă.
Iohannis a mai spus că este nevoie de aprofundare a integrării europene, de o Uniune flexibilă, orientată spre coeziune, spre recâştigarea credibilităţii, atât în faţa cetăţenilor, cât şi în plan extern. Preşedintele a mai spus că este nevoie de măsuri care să elimine clivajele între est şi vest, între nord şi sud, nu să le adâncească.
În opinia sa, viitorul Uniunii Europene depinde de modul în care aceasta reușește să răspundă preocupărilor cetățenilor săi legate de migrație, terorism și de situația economică. El a precizat că la Consiliul European de la Bratislava va susține că prioritățile strategice ale UE trebuie să fie securitatea internă și securitatea externă, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri (…), și consolidarea pieței interne.
„Vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene și credem că o integrare mai profundă e una din soluțiile pentru multiplele crize europene. (…) Consolidarea controlului la frontiere trebuie să fie prioritară pentru noi toți. Cetățenii europeni trebuie să se simtă în siguranță acolo unde trăiesc. În acest scop avem nevoie, de exemplu, și de revigorarea industriei de apărare europene. O uniune care nu se poate apăra, care nu-și poate asigura frontierele nu e o uniune pe care ne-o dorim. România susține și va contribui activ la operaționalizarea acelor inițiative menite să contracareze amenințările la adresa securității cu care ne confruntăm”, a adăugat șeful statului.