Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat, miercuri, la Baza Kogălniceanu, că trebuie ca europenii să transmită mesaje de susţinere pentru Ucraina şi poporul ucrainean care rezistă eroic de mai multe luni.
„Este nevoie ca europenii să rămână uniţi. Consiliul european trebuie să ia hotărâri în această privinţă. Trebuie să transmitem semnale politice clare către Ucraina şi poporul ucrainean care rezistă eroic de mai multe luni. De aceea, este nevoie ca europenii să rămână uniţi. Trebuie să transmitem un mesaj de susţinere pentru Ucraina în această perioadă critică, să considerăm şi situaţia Moldovei, ţară vecină în care mă voi deplasa. Trebuie să o susţinem pentru că este destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi pe care-l primeşte cu generozitate pe solul său. Reprezentanţi ai organizaţiilor umanitare mă vor însoţi
La porţile UE se joacă o situaţie geopolitică inedită. Contextul geopolitic şi deciziile pe care naţiunile europene trebuie să le ia justifică noi discuţii aprofundate şi noi progrese”, a declarat Macron.
Citeşte şi: Emmanuel Macron anunţă suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României
În acest context, preşedintele francez a precizat că Europa trebuie să se implice pentru a asigura exportul de cereale din Ucraina.
„Din punct de vedere politic şi logistic, consider că suntem într-o situaţie de convergenţă pentru a avea discuţii noi cu Ucraina, pentru a continua efortul de cooperare şi de echipare şi efortul financiar. Suntem într-un context în care trebuie să asigură exportul de cereale din Ucraina. Trebuie să transmitem semnale politice noi, europenii, UE, către Ucraina care rezistă în mod eroic de câteva luni”, a mai spus Macron.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că „în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale, e clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică”.
„România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni şi pentru a găsi cele mai bune soluţii logistice, deja premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial şi se lucreză intens la găsirea unor soluţii.
Aceste trasee logistică, această întreagă logistică de transport de capacitate mare nu există. Suntem în situaţia nu să dezvoltăm chiar de la zero, dar de la un nivel destul de redus la un nivel foarte înalt capacităţile de transport. Pentru asta, este nevoie să punem în practică rapid anumite proiecte de infrastructură. De exemplu, să aducem o linie de gabarit mare până într-un port, probabil în zona Galaţi”, a spus Klaus Iohannis.