Iohannis, despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei. Nu exclud graţierea

Preşedintele Klaus Iohannis a respins marţi drept ''calcul pe colţul mesei'' informaţiile protrivit cărora România ar risca o amendă de 80 de miliaone de euro din cauza condiţiilor de detenţie, informaţii invocate de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.
Filip Stan
24 ian. 2017, 18:58
Iohannis, despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei. Nu exclud graţierea

”Nu există aşa ceva (…) 80 de milioane nici nu poate fi vorba”, a spus el, adăugând că este vorba de un ”calcul pe colţul mesei” pentru că ”nu ştie nimeni” câţi deţinuţi ar avea dreptul la despăgubiri.

”În nici un caz nu poate fi aşa ceva aplicat la România. Nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule, pe bune, nu le-a făcut încă nimeni. Deci, haideţi să aşteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă. Rezolvăm problema acasă”, a explicat Iohannis.

El a precizat că a discutat pe acest subiect cu conducerea CEDO.

”Aceste chestiuni le-am întrebat, m-am lămurit pentru că este o situaţie specială la noi şi fiindcă alţii le-au vehiculat în spaţiul public am crezut că este bine să dau aceste lămuriri, dar nu este nicidecum treaba Administraţiei Prezidenţiale să se ocupe de aceste chestiuni. De asta se ocupă Ministerul Justiţiei şi cred că se găsesc profesionişti în minister care se vor apuca după ce există această hotărăre pilot de treabă”, a subliniat şeful statului, conform Mediafax.

Iohannis a spus că decizia-pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă 18 luni pentru implementarea măsurilor de remediere a situaţiei.

”Decizia pilot va fi redactată şi făcută cunoscută în prima jumătate a anului şi se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Lucrurile  trebuiesc privite şi cu realism şi cu optimism. Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii (…) Graţierea este doar o poibilă soluţie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat.”, a anunţat Klaus Iohannis adăugând că vor trebui găsite mecanismele prin care deţinuţii din România să se poată plânde de regimul de detenţie şi în faţa instanţelor naţionale.

Preşedintele a arătat că nu există riscul ca România să fie amendată din cauza sistemului penitenciar, dacă respectă planul de măsuri ce va fi propus. ”Nu va exista o sancţiune pentru România. Nu există aşa ceva şi nu va fi nici un fel de amendă (…) dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi Consiliului European (…) Despre acele 80 de milioane de euro nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colţul mesei”, a spus preşedintele.

Iohannis nu exclude graţierea

Iohannis a arătat că în pachetul de măsuri care trebuie implementat ar putea să se regăsească şi graţierea unor pedepse, însă nu în forma în care a fost propusă în ordonanţa de urgenţă a Guvernului. ”Graţierea poate fi o parte mică din pachetul de soluţii şi aşa trebuie tratată. La noi acasă problema s-a pus în mod total greşit (…) Nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Graţierea face sens dacă e făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a mai spus preşedintele.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că statul român ar putea să plătească o amendă de 80 de milioane de euro anual, dacă nu remediază condiţiile din penitenciare.

”Sunt peste 800 de sentinţe ale CEDO pe care statul român trebuie să le achite. De asemenea, s-a dat o decizie prepilot urmând ca decizia pilot să vină în lunile următoare, ceea ce ar însemna din evaluările noastre cam 80.000.000 euro pe an. Este un lucru de care CEDO ne-a informat din timp. La discuţia cu Ministerul Justiţiei, am prevăzut sume mai mari pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor de la CEDO pentru Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor, creşterea alocaţiei pentru hrană. Astea sunt lucruri care ne vor ajuta în ceea ce vrem să facem”, a declarat Grindeanu. 

România este în pericol să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an deţinuţilor, dacă CEDO va da o decizie pilot prin care să sancţioneze condiţiile din penitenciare care încalcă drepturile deţinuţilor, a declarat, în 1 martie 2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi a precizat că Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne luarea unei hotărâri.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Nu am discutat cu ministrul Justiţiei despre ordonanţe. Personal, susţin un referendum

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a declarat în martie 2016 că s-a făcut o solicitare către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare, decizie care ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puţin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima ţară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare şi, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an (…) pentru România, şi dacă nu vor fi 8 euro pe zi, şi dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, funcţie de populaţia aflată în detenţie, în jur de 28.000 de persoane, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat estimările noastre sunt că tot cam aşa, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit”, a afirmat Raluca Prună, în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'