„Rezultatele slabe al PNL de la europarlamentare l-au determinat pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, să demisioneze. În locul lui, eu nu aş fi făcut acea afirmaţie, că, dacă PNL nu obţine un scor de 20%, demisionează. Ba chiar după ce a făcut acea afirmaţie, mai voalată, într-o emisiune televizată, l-am rugat insistent să n-o repete. A tot repetat-o şi atunci n-a mai avut ce face„, a relatat Iohannis în cartea sa.
Pe de altă parte, Iohannis recunoaşte rolul pe care l-a avut Antonescu în intrarea sa în politica la nivel naţional. Antonescu a fost cel care a iniţiat apropierea în vara anului 2009. „Crin Antonescu m-a sunat şi m-a întrebat dacă poate să-mi facă o vizită. Am acceptat, a venit şi mi-a spus că vrea să încerce o schimbare la nivel de guvern, că vrea să candideze şi m-a întrebat dacă sunt dispus să intru într-o ecuaţie — neprecizată, nedefinită — împreună cu el. Am spus ‘da’. Aranjamentul mi s-a părut bun şi următorul pas a fost că m-a propus prim-ministru„, scrie noul preşedinte al României.
Acesta a povestit şi modul în care a fost nominalizat de către o serie de formaţiuni politice drept candidat la postul de prim-ministru. „Faptul că Traian Băsescu nu m-a nominalizat în toamna lui 2009 nu m-a surprins, dar m-a deranjat. Ştiu şi de ce a făcut-o: din raţiuni politice, care nu au ţinut de mine, ci de ceea ce a vrut el să se întâmple în alegeri. Evident, a vrut un guvern al lui, care să organizeze alegerile şi nu un guvern de-al Opoziţiei. Nu a încalcat Constituţia, dar cred că s-a situat în afara percepţiei general valabile în Europa”, consideră liberalul.
El crede că acel episod nu a fost un eşec, dimpotrivă, i-a sporit considerabil notorietatea, astfel încât nu a avut rezerve atunci când Antonescu i-a făcut o nouă propunere, în 2013: aceea de a deveni membru al PNL şi de a prelua postul de prim-vicepreşedinte. „M-am simţit din prima zi ca făcând parte din PNL, sentimentul care mi-a rămas până în ziua de astăzi. Eu am ajuns politician credibil prin independenţa politică (…) făcând acest pas, în PNL, renunţ la cel mai valoros bun politic al meu: indenpendenţa”, apreciază Iohannis.
Propunerea ca de a deveni vicepremier şi ministru de Interne a venit tot din partea lui Antonescu, însă demersul nu a reuşit din cauza opoziţiei PSD. „Acela a fost momentul în care s-a văzut clar că PSD avea tot interesul şi voia să diminueze masiv rolul şi importanţa PNL în cadrul USL. Nici eu şi nici colegii mei nu am vrut să acceptăm o astfel de situaţie, aşa că, în cele din urmă PNL a ieşit de la guvernare”, mai scrie Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis prezintă, în cele peste 200 de pagini ale volumului, atât întâmplări din culise, cât şi momente mai puţin cunoscute din viaţa publică. Pentru prima dată, Klaus Iohannis vorbeşte deschis, într-un volum autobiografic, despre copilărie, adolescenţă, sora, soţia sa, despre studenţia la Cluj sau despre cariera în învăţământ.
„Am adunat în această carte momente din viaţa publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru Preşedinţie. Am inclus în ea şi lucruri personale, dar nu am făcut-o neapărat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi. Am recuperat acele întâmplări, întâlniri sau detalii care au spus ceva despre felul în care m-am format, despre valorile pe care le-am preţuit. Identitatea mea personală a umplut, prin intermediul faptelor, dar şi prin aceste principii în care am crezut, rolul de persoană publică pe care l-am ocupat mai bine de paisprezece ani. (…) A venit timpul ca valorile performanţei să fie puse în acţiune tocmai pentru ca aspiraţiile de atâta amar de timp să se transforme, în sfârşit, în realităţi palpabile: stabilitate economică, bunăstare şi certitudinea că ne-am înscris, pas cu pas, pe drumul care trebuie”, spune Klaus Iohannis, potrivit Editurii Curtea Veche.
Volumul este disponibil pe www.curteaveche.ro şi la standul Curtea Veche Publishing de la Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, la preţul de 15 lei.
Târgul Gaudeamus Carte de Învăţătură 2014 se deschide miercuri şi în cadrul manifestării, ce se desfăşoară până la finalul săptămânii, va fi prezentat un număr record de 750 de evenimente, invitatul de onoare al acestei ediţii fiind Federaţia Rusă.