Klaus Iohannis a vorbit la NATO şi despre incidentul care a şocat România. „M-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Bucegi. După să aflu că pe un traseu foarte aproape de locul pe care eu m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire”, a spus Iohannis.
„Problema cu urșii nu e deloc nouă, clasa politică a reacționat la aceste incidente nefericite doar punctual: a fost generată o mare emoție, se convoacă ședință de guvern, se discută în parlament și mergem mai departe. Nu putem lăsa oamenii să fie omorâți de animale. Nici animalele să fie omorâte pentru distracție. Calea de mijloc trebuie găsită. E evident că avem prea mulți urși, prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau uciși. Nu se poate continta un ritmul asta. Avem specialiști, e cazul să vină cu o soluție, nu putem proteja animale în detrimentul oamenilor.
Dacă vrem în continuare să avem turism în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale.
Nu sunt vânător, nici specialist, dar avem destui specialiști și este cazul să vină cu soluții legislative care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, a mai spus Iohannis.
WWF-România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urși.
„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potențialele riscuri la nivelul localităților și fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urșii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
De asemenea, harta include și cazurile apărute în presă privind atacurile ursului asupra omului.
Această hartă este interactivă și poate fi regăsită AICI.