„Datorită fazei în care ne aflăm acum aparent ar exista opinii diferite, subliniez aparent, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecție. Încă nu există o concluzie comună a aliaților. Din varii motive, câteodată, unii politicieni, militarii mai rar, fac afirmații care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci punctele lor proprii de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci anume gânduri pe care le-ar avea ei în relația cu această colaborare la Marea Neagră.
Toate acestea nu trebuie să ne îngrijoreze, ci trebuie să ne bucure pentru că înseamnă că există o preocupare reală pentru a găsi soluția cea mai bună pentru Marea Neagră. (…) Privim cu încredere și cu așteptări spre ministeriala din octombrie, care va aduce primele clarificări. Eu cred că și ministeriala apărării va fi doar un pas, fiindcă NATO nu va putea să pună în practică o măsură amplă (…), probabil va fi un prim pas, un pic mai concret, care va coagula ideile”, a spus șeful statului în conferința comună că omologul său polonez, Andrzej Duda, conform Agerpres.
Citeşte şi: Andrzej Duda: România este un partener foarte apropiat. Summitul NATO a fost un succes comun
El a precizat că vor urma alte întâlniri, iar la viitorul summit NATO aliații vor fi în situația să ia o decizie care va trebui implementată în acest caz.
„Faptul că există opinii încă diferite nu este deloc îngrijorător. Este foarte bine că se discută și că oamenii vin cu idei proprii în acest concept și singurul lucru care a fost decis la acest summit este că se va continua această inițiativă”, a mai spus Iohannis.
Președintele a subliniat că la summitul de la Varșovia aliații au recunoscut importanța strategică a Mării Negre și nevoia unui concept operațional.