Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsurile pe care România le va urma în lupta pentru combaterea schimbărilor climate.
„Pentru 2050 ne dorim neutralitatea tematică. E clar că vorbim de o reducere de 55% a emisiilor cu efect de seră până în 2030. E un proiect realizabil. Schimbările climatice vin peste tot, nicio parte a globului nu e ferită. Am avut secetă, valuri de căldăură, cei bolnavi ştiu câte greutăţi au avut. Am avut inundaţii. Nici noi nu suntem feriţi şi vrem să luptăm pentru schimbările climatice. Această luptă trebuie să fie una echitabilă. Trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare al fiecărei ţări. Să ţină cont de economia fiecărei ţări. Această luptă trebuie să fie suportabilă, pentru state, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte. Trebuie să avem o soluţie echitabilă, mă voi ocupa personal de asta.” a declarat Președintele Iohannis.
În decembrie 2020 Consiliul European a aprobat un obiectiv obligatoriu al UE de reducere internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 în comparație cu nivelul din 1990. Acesta a invitat Consiliul și Parlamentul să reflecte acest nou obiectiv în propunerea de lege europeană a climei și să adopte rapid respectiva lege.
„Liderii UE intenționează să ridice nivelul de ambiție în privința climei într-un mod care: va stimula creșterea economică durabilă, va crea locuri de muncă
va aduce beneficii pe planul sănătății și al mediului pentru cetățenii UE, și va contribui la competitivitatea pe termen lung a economiei UE la nivel mondial prin promovarea inovării în tehnologiile verzi. Liderii UE au evidențiat importanța mobilizării finanțării publice și capitalului privat și au reamintit obiectivul global de a direcționa cel puțin 30% din volumul total al cheltuielilor din CFM și NGEU către acțiunile în domeniul climatic”, se arată în consilium.europa.eu.
Pentru a promova elaborarea unor standarde comune la nivel mondial pentru finanțarea verde, Consiliul European a invitat Comisia să prezinte o propunere legislativă pentru un standard al UE privind obligațiunile verzi până în iunie 2021, cel târziu.
În decursul ultimilor 150 de ani, temperatura medie a crescut cu aproape 0,8ºC în general şi cu aproximativ 1ºC în Europa. Conform ultimelor date între 1995-2006 sunt cei 12 ani cu cea mai mare căldură înregistrată pe suprafaţa globului din 1850. Experții avertizează că fără o acţiune globală de limitare a emisiilor, IPCC se aşteaptă ca temperaturile globale să mai crească cu 1,8 până la 4,0ºC până în 2100.
Aceasta înseamnă că creşterea temperaturii începând cu perioada preindustrială ar fi peste 2°C. Peste acest prag, este pe departe mult mai probabil să aibă loc schimbări ireversibile şi posibil catastrofice.