Iohannis despre lupta pentru combaterea schimbărilor climatice: „Trebuie să avem o soluţie echitabilă, mă voi ocupa personal de asta”

Iohannis a anunțat care sunt măsurile pe care România le va aplica în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice.
Ruxandra Rădulescu
24 mai 2021, 20:10
Iohannis despre lupta pentru combaterea schimbărilor climatice:
Klaus Iohannis: De vaccinare depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice

Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsurile pe care România le va urma în lupta pentru combaterea schimbărilor climate.

„Pentru 2050 ne dorim neutralitatea tematică. E clar că vorbim de o reducere de 55%  a emisiilor cu efect de seră până în 2030. E un proiect realizabil. Schimbările climatice vin peste tot, nicio parte a globului nu e ferită. Am avut secetă, valuri de căldăură, cei bolnavi ştiu câte greutăţi au avut. Am avut inundaţii. Nici noi nu suntem feriţi şi vrem să luptăm pentru schimbările climatice. Această luptă trebuie să fie una echitabilă. Trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare al fiecărei ţări. Să ţină cont de economia fiecărei ţări. Această luptă trebuie să fie suportabilă, pentru state, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte. Trebuie să avem o soluţie echitabilă, mă voi ocupa personal de asta.” a declarat Președintele Iohannis.

Iohannis și Acordul climatic de la Paris: România ar trebui să direcționeze 30% din veniturile anuale către acțiuni în domeniu climatic

În decembrie 2020 Consiliul European a aprobat un obiectiv obligatoriu al UE de reducere internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 în comparație cu nivelul din 1990. Acesta a invitat Consiliul și Parlamentul să reflecte acest nou obiectiv în propunerea de lege europeană a climei și să adopte rapid respectiva lege.

„Liderii UE intenționează să ridice nivelul de ambiție în privința climei într-un mod care: va stimula creșterea economică durabilă, va crea locuri de muncă
va aduce beneficii pe planul sănătății și al mediului pentru cetățenii UE, și va contribui la competitivitatea pe termen lung a economiei UE la nivel mondial prin promovarea inovării în tehnologiile verzi. Liderii UE au evidențiat importanța mobilizării finanțării publice și capitalului privat și au reamintit obiectivul global de a direcționa cel puțin 30% din volumul total al cheltuielilor din CFM și NGEU către acțiunile în domeniul climatic”, se arată în consilium.europa.eu.

Pentru a promova elaborarea unor standarde comune la nivel mondial pentru finanțarea verde, Consiliul European a invitat Comisia să prezinte o propunere legislativă pentru un standard al UE privind obligațiunile verzi până în iunie 2021, cel târziu.

În ultimii 150 de ani temperatura a crescut cu 1ºC. Risc de schimbări catastrofice

În decursul ultimilor 150 de ani, temperatura medie a crescut cu aproape 0,8ºC în general şi cu aproximativ 1ºC în Europa. Conform ultimelor date între 1995-2006 sunt cei 12 ani cu cea mai mare căldură înregistrată pe suprafaţa globului din 1850. Experții avertizează că fără o acţiune globală de limitare a emisiilor, IPCC se aşteaptă ca temperaturile globale să mai crească cu 1,8 până la 4,0ºC până în 2100.

Aceasta înseamnă că creşterea temperaturii începând cu perioada preindustrială ar fi peste 2°C. Peste acest prag, este pe departe mult mai probabil să aibă loc schimbări ireversibile şi posibil catastrofice.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
74,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, un procent în scădere față de anii anteriori
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?