„Vreau să fie de la bun început clar: am observat că unii politicieni propagă cu insistență că cineva ține cu orice preț la susținerea alegerilor în ciuda pandemiei și ele se pot amâna. Nimic mai fals. Ele sunt importante nu ca obiectiv în sine, ci pentru că permite singura variantă ca să avem un for legislativ reprezentativ. Ele nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să fie pregătit peste câteva luni.
Actuala majoritate pesedistă este ilegitimă, care nu mai reprezintă voința românilor. Ce a făcut din martie, de când ne confruntăm? A pus umărul la combaterea pandemiei? Nu! Actuala majoritate pesedistă a blocat combaterea pandemiei care ar putea duce la cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.
Florin Iordache a fost votat în Parlament… După cum ne-a obișnuit, în ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic. Găsesc modalități de a-și răsplăti obedienții. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni.
Actuala situație epidemiologică este îngrijorătore”, a spus Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache.
„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR”, a transmis liderul deputaților liberali Florin Roman, într-un comunicat de presă.
Și grupurile parlamentare ale USR au anunțat, miercuri, că vor sesiza Curtea Constituțională pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Conform USR, candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
Atât PNL, cât şi USR invocă legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ:
„(2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere”.
Aparent, din interpretarea articolului de lege reiese că pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este nevoie de o majoritate absolută, adică de votul a cel puţin 50% plus 1 din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, nu doar de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.