„Această vizită pe care o fac premierul şi, se pare, şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel, are câteva ciudăţenii. Una dintre ele este că nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel mandat acolo. A vorbit deci doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunţe seara târziu înainte de plecare acest lucru fără să anunţe agenda, fără să se ştie de fapt ce caută acolo”, a spus Klaus Iohannis după ce a vizitat Aerostar-Grup Industrial Aeronautic Bacău.
„În ceea ce priveşte vizita preşedintele Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo după ce a ajuns acolo. (…) Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii?! Dar după revenirea în ţară sper să aibă bun simţ să explice oamenilor ce au făcut acolo”, a mai spus Klaus Iohannis.
Când presa l-a informat că, potrivit comunicatului de presă emis de Guvern, liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Israelului, despre „accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim”, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat: „Îmi imaginez că domnul Dragnea a vorbit în faţa oglinzii şi s-a consultat”.
Delegația română aflată în vizită oficială în Israel, din care fac parte președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, a fost primită joi de către președintele Statului Israel, Reuven Rivlin. Liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit, în cadrul întâlnirii, despre „accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim”.
În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej au fost evocate legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări, consolidate pe parcursul a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. A fost evidențiat, totodată, nivelul excelent atins, în prezent, în cadrul cooperării dintre România și Statul Israel, anunţă Guvernul într-un comunicat de presă.
Oficialii români au arătat că „aprofundarea cooperării cu Israelul constituie o prioritate a țării noastre și au reiterat dorința de a se realiza noi pași spre o dimensiune strategică a relației româno-israeliene”.
Situația de securitate din regiune a ocupat un loc important pe agenda discuțiilor, realizându-se un schimb substanțial de opinii cu privire la conflictul din Siria, evoluțiile din dosarul nuclear iranian, situația din Golful Persic și lupta împotriva terorismului, se mai arată în comunicat.
„Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim. Președintele Statului Israel a salutat această decizie. În context, prim-ministrul român a informat partea israeliană că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în Statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui”, potivit comunicatului de presă transmis de la Palatul Victoria.
O temă specială pe agenda întrevederii a fost evidențierea rolului comunității israelienilor originari din România la edificarea Statului Israel modern, precum și la consolidarea relațiilor între cele două state.