„De ce nu merg la noi lucrurile? Aici ar fi două sincope, în primul rând la noi un masterplan se schimbă odată cu ministrul sau cu guvernarea. Astfel, lipsa de planificare pe termen lung, ceea ce este rușinos într-o țară europeană, atrage după sine mai multe consecințe. În primul rând lucrurile devin scumpe, lipsesc corelările între proiecte. Asta ar fi o cauză, iar o a doua cauză majoră este birocrația. Nu noi am inventat-o, dar noi am dus-o pe cele mai înalte culmi. Și asta în ultimul timp. Acum 12 ani, când Sibiul se pregătea pentru a deveni capitală culturală europeană, un proiect de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost implementat într-un an jumătate, azi doar pentru o stradă este nevoie de doi ani de acte până a începe execuția ei”, a spus prim-vicepreședintele PNL.
Iohanis a abordat subiectul infrastructurii urbane, menționând un nou aspect cu care se confruntă marile orașe.
„Dacă noi la Sibiu a trebuit să rezolvăm problema cu infrastructura de apă care era din 1908, infrastructura canalizării care era din 1910 sau energia electrică, care era din 1950, acum ne confruntăm cu o nouă problemă de infrastructură, cea a rețelelor aeriene, cele care atârnă pe stâlpi. Asta este noua provocare pentru marile orașe, rețele de telefonie, de internet, de joasă energie, de cablu TV, cele care sunt înălțate pe stâlpi, aici trebuie rezolvate lucrurile, de edili”, a spus primarul Sibiului.
Acesta a declarat la finalul intervenției sale că sprijină demersurile colegilor din Vâlcea și din celelalte județe ale Munteniei pentru realizarea tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești.