„Astăzi am finalizat discuțiile înt-un timp record. Consiliul în formatul UE 27 a agreat proiectul de retragere și a aprobat declarația politică referitoare la relațiile politice viitoare. Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat în final de toate parlamentele pentru a clarifica astectele în detaliu care ţin de retrgerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Şi pentru noi are o importanţă mare pentru că în acest document se stipulează, de exemplu, cum vor fi trataţi românii în Marea Britanie. E un document foarte amplu, foarte bine elaborat. Este un document la care s-a lucrat un an şi jumătate. Au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de CE la vremea respectivă Un mare stat membru pleacă, asta nu poate să fie o veste bună”, a spus Klaus Iohannis.
Iohannis a precizat că, dacă acest Acord va ajunge să fie implementat, are prevederi favorabile pentru români.
„Pentru românii aflaţi în Marea Britanie nu se schimbă mare lucru. Dacă acest acord intră în vigoare, el protejează românii şi pe ceilalţi europeni care se afla în Marea Britanie. Noi am insistat şi am obţinut să fie clarificat în declaraţia politică referitoare la relaţia viitoare să nu existe discriminări între membri UE. De exemplu, să nu se introducă vize pentru românii care vor să călătorească în Marea Britanie şi aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi. Acest acord este un acord pe care noi îl găsim potrivit, îl găsim bun şi ne dorim să fie aprobat”, a completat şeful statului.
De asemenea, după Brexit, românii vor putea studia în continuare, vor putea munci şi vor putea primii pensii în Marea Britanie. Cu toate acestea, Iohannis spune că nu este o zi fericită.
Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat, duminică, de liderii UE