„Nu am venit mai devreme pentru că am vrut să văd dacă se rezolvă problema. Am văzut că nu se clarifică lucrurile și atunci am vrut să vin personal să discut cu conducerea, să găsim soluții. Este inadmisibil sau exclus să dispară institutul„, le-a spus preşedintele Klaus Iohannis angajaților Institutului Cantacuzino cu ocazia vizitei pe care o face la instituție.
El a arătat că este o mare problemă dacă specialiștii pleacă și le-a transmis să aibă „un pic de speranță și optimism”.
Angajații institutului s-au plâns că nu și-au primit salariile și i-au transmis șefului statului că acesta îi determină să nu își piardă speranța.
Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.
Institutul Cantacuzino, unde lucrează 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sănătății în coordonarea Ministerului Educației.
Situația institutului este critică, ținând cont de faptul că are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se confruntă cu sistarea producției de vaccinuri și cu angajați care nu își primesc salariile la timp.
Premierul Victor Ponta declara în urmă cu o lună că se caută soluții în privința situației de la Institutul Cantacuzino.
„În perioada imediat următoare încercăm să găsim soluții prin care să îndreptăm ce s-a făcut greșit în trecut. E o preocupare extrem de serioasă. Încercăm să găsim soluții în măsura în care nu avem voie să dăm bani direct de la buget, pentru că este ajutor de stat și în măsura în care, din păcate, acolo nu s-au produs, deși sau investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate„, a spus Ponta.
Pe 18 martie, peste 300 de angajați ai institutului au protestat în fața sediului Guvernului, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit o parte din salariile pe ultimele trei luni și că nu există nicio perspectivă optimistă în cazul instituției.
„Din 17 septembrie există o comisie interministerială care, în șase luni, nu a găsit nicio soluție pentru rezolvarea situației institutului. Se tergiversează din partea Guvernului găsirea unor soluții concrete pentru salvarea institutului. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost trecerea institutului din coordonarea Ministerului Sănătății în coordonarea MECȘ. Continuăm formele de protest până la găsirea unor soluții de salvare„, declara președintele Sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino, dr. Toader Marian.
„Soluția nu este numai de a protesta, soluția este de a restructura, de a relua licențele, pentru că altfel nu va produce niciodată nimic, nu poți să scoți bani dacă nu produci. Ceea ce produci trebuie să fie conform normelor europene. Restructurare înseamnă că oamenii care efectiv nu își găsesc locul acolo și nu se încadrează în fișa postului trebuie să plece. Lucrul acesta trebuia să se întâmple de foarte mult timp. Este o OUG pe care o discutăm cu ei, este în curs de avizare pentru a șterge datoriile. Tocmai juriștii imaginează acum și o altă posibilitate„, declara la acea dată ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
El susținea că institutul ar fi trebuit să treacă sub coordonarea Ministerului Educației încă din anul 2012 și că situația actuală este cauzată în mare măsură de managementul defectuos.
Citeşte şi Nicolae Bănicioiu: Am deblocat posturi în sistemul sanitar