El arată că pe tot parcursul zilei de duminică a fost informat permanent de către Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu derularea scrutinului, inclusiv prin Ambasada României la Chișinău.
”Îmi exprim speranța că turul doi al alegerilor, din 13 noiembrie 2016, se va desfășura în bune condiții, cu respectarea standardelor europene privind derularea alegerilor, în spiritul corectitudinii și transparenței. Subliniez, în acest context, importanța asigurării în continuare a stabilității interne și a responsabilității din partea întregii clase politice”, se arată în mesajul președintelui transmis după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
El subliniază, în acest context, importanța asigurării în continuare a stabilității interne și a responsabilității din partea întregii clase politice.
„Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre România și Republica Moldova trebuie dezvoltat și aprofundat, la fel ca și procesul de reforme în spirit european, în vederea continuării integrării europene și în beneficiul concret al tuturor cetățenilor Republicii Moldova„, menționează Iohannis.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi decis în al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie, când se vor confrunta candidatul socialist, Igor Dodon, și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a desfășurat pe fondul unor dificultăți economice și al neîncrederii în instituțiile de stat, însă, cu toate acestea, campania electorală a fost una competitivă, iar drepturile și libertățile fundamentale ale alegătorilor au fost respectate, a declarat, luni, într-o conferință de presă, șefa misiunii de observatori ai OSCE, Arta Dade.
Potrivit acesteia, principalele disfuncționalități ale campaniei electorale au fost utilizarea în exces a resurselor administrative, lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale, dar și reflectarea neechilibrată a candidaților în mass media din Republica Moldova.
De asemenea, șefa misiunii de observatori consideră că „administrația electorală și-a onorat atribuțiile de o manieră transparentă și profesionistă”, însă, cu toate acestea, și-a manifestat îngrijorarea față de modul lipsit de imparțialitate în care Comisia Electorală Centrală a soluționat contestațiile înregistrate.
Misiunea de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost formată din 18 membri, printre care și reprezentanți ai Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Parlamentului European.
La rândul lor, reprezentanții misiunii de observatori ai Comunității Statelor Independente (CSI) au ajuns la concluzia că scrutinul prezidențial de duminică din Republica Moldova s-a desfășurat fără încălcări semnificative ale normelor electorale internaționale și fără încălcarea drepturilor cetățenilor.