„Nu am spus că este imperios necesar să ridicăm repede, nici nu am spus că trebuie să ridicăm acum, şi nici nu am spus că vreau să ridicăm MVC-ul, că mie nu îmi place. Sunt intrepretari la care nu subscriu. MCV a fost si este util (…) Pe de altă parte, MCV a fost inventat ca instrument, cum e şi numele, de control şi verificare, pentru a ajuta România, şi există obiective clar stabilite. În momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele şi a devenit membru sută la sută integrat în UE, este clar că acest intrument nu mai trebuie să existe, devine caduc. (..)
Nu am spus că vreau ridicarea MCV pentru că mie nu îmi place, eu vreau să devenim noi atât de buni, încât să nu mai fie necesar”, a spus Klaus Iohannis la Adevarul Live.
Şeful statului a arătat că declaraţia sa s-a dorit o „încurajare pentru toată lumea, de a lupta pentru a îndeplini aceste obiective, nu de a renunţa, pentru că nu ne place”.
„Cred că este bine să avem această ambiţie, fiindcă aceste lucruri sunt aşteptate de către noi. (..) Trebuie să fim proactivi, să facem modificările care sunt necesare, să împlementîăm măsurile necesare, să alocăm banii necesari, să combatem corupţia, să nu mai avem acel val imens de Ordonanţe de Urgenţă, să nu mai avem parlamentari care sunt apăraţi prin vot, doar pentru că sunt parlamentari, şi multe alte lucruri care sunt cunoscute”, a mai afirmat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, „dacă vrem să fim oameni serioşi, se poate în câţiva ani”. „Sper să ajungem în acest punct când actualul CSM şi Parlament îşi încheie mandatul”, a mai adăugat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că CSM âşi încheie mandatul la sfârşitul lui 2017, iar Parlamentul, în 2016.
„Implicit, am dat un orizont de timp care mi s-a părut rezonabil. Astăzi nu suntem pregătiţi, nici nu m-am referit la astăzi. Trebuie să ne facem temele, evaluarea să se facă obiectiv, în aşa fel încât, ântr-un termen rezonabil, să fie România acolo unde ne dorim noi şi îşi doresc şi partenerii noştri, un stat de drept stabil, cu justiţie independentă, cu toate condiţionalităţile îndeplinite. A fost un apel la muncă şi îndeplinirea acestor obiective”, a mai explicat şeful statului.
Klaus Iohannis: CSM trebuie să ia atitutine când apar SCURGERI NEPERMISE de informaţii din dosare
Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat, marţi, şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în care a fost aleasă noua conducere a CSM. În faţa magistraţilor, Iohannis a spus că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat şi le-a cerut să nu se lase intimidați sau să se lase pradă influențelor politice ori amenințărilor. Mai mult, şeful statului a arătat că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.
Preşedintele a arătat că 2015 este al optulea an in care Romania e sub MCV: „De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. (…) Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă« instituțională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituțiile din justiție și, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare. Astăzi, aici, în fața dumneavoastră, declar cu responsabilitate că a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită și să se constate că acele condiționalități, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituțiile din Justiție, dar și Parlamentul și puterea executivă trebuie să își dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM și actualul Parlament își termină mandatele, să putem bifa împreună această reușită”.