„Astăzi, la Palatul Cotroceni, l-am decorat pe domnul prof. univ. dr. Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014 şi membru de onoare al Academiei Române.
Îi mulțumesc astfel pentru faptul că promovează și face țara noastră cunoscută în domeniul cercetării la nivel internațional. Sunt un susținător al celor care contribuie la progresul cunoașterii și îi consider parte a României puternice pe care mi-o doresc pentru fiecare dintre noi”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Tot vineri, cercetătorul de origine română Stefan Hell va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura vineri, de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.
Citeşte şi: Stefan Hell, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie: Studiile din România m-au ajutat foarte mult
Ceremonia de decorare de la Palatul Elisabeta va fi urmată de un dineu, în Sufrageria Mare, oferit în onoarea savantului, în numele Regelui Mihai, de către Principesa Margareta şi Principele Radu.
La ceremonie vor lua parte preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentanţi ai Academiei, precum şi personalităţi de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Cercetătorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014, s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.
Cercetătorul de origine română plecat definitiv, în adolescenţă, cu familia, în Germania, a mărturisit mai întâi că a „simţit o mare uşurare” după ce a plecat din România, la sfârşitul anilor ’70, deoarece aceasta era „o ţară comunistă în care nu îţi era permis să spui ceea ce crezi”, a declarat el pentru Suddeutsche Zeitung.
El a părăsit România în 1978, după ce a absolvit un singur an de liceu, la Timişoara. Când a ajuns în Germania împreună cu părinţii săi, la Ludwigshafen, şi a mers la şcoală acolo, şi-a dat seama că avea cunoştinţe mult mai avansate decât colegii lui germani şi a recunoscut că toate acestea s-au datorat şcolii din România, din Timişoara.
A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, este cercetător la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg.
Citeşte şi: STEFAN HELL, Doctor Honoris Causa al UPB. Ecaterina Andronescu: Ne bucurăm enorm pentru el
De asemenea, Stefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen şi profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.
În 2014, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner, Hell a primit premierul Nobel pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.
Concret, Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.