Iohannis, la bilanţul MApN: „Creşterea alocărilor bugetare necesită o atenţie sporită a modului în care sunt cheltuiţi banii”

Klaus Iohannis a participat, marți, la sediul Ministerului Apărării Naționale, unde a fost prezentat raportul de activitate al MApN. Președintele a vorbit despre despre parteneriatele strategice ale României, mulţumindu-le totodată militarilor români pentru serviciul lor. 
Romania TV
25 feb. 2020, 10:30
Iohannis, la bilanţul MApN:

„În acest an, Ministerul Apărării Naționale va trebui să își focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO și UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacității operaționale a Armatei, precum și inițierea și derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilități necesare structurii de forțe. Toate acestea, în condițiile continuării participării cu efective militare la operațiile din teatrele din afara teritoriului național al României”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Digi24.ro. 

Şeful statului a adăugat că politica de securitate externă a ţării noastre „se află şi se va afla, ca și până acum, sub semnul continuității și predictibilității. Se vor modifica, însă, în mod necesar, unele nuanțe și detalii menite să confere mai multă coerență și consistență abordării noastre”

Apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe și de Securitate a României.

România este o susținătoare ferventă și constantă a ideii unei Europe mai puternice și ne vom implica activ în consolidarea proiectului european, pe baza unui parteneriat constructiv cu toate statele membre și cu instituțiile europene.

Într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări și amenințări, dinamice sau latente, nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este mai mare decât oricând.

NATO reprezintă o alianță militară de succes și vom continua să acționăm coerent și convergent, împreună cu celelalte state membre, pentru ca ea să devină și mai puternică”, a adăugat Iohannis.

„Am reușit, în baza acordului politic semnat cu partidele parlamentare, pe care l-am inițiat în ianuarie 2015, ca începând cu anul 2017 să asigurăm pentru finanțarea Apărării 2% din PIB pentru o perioadă de zece ani.

Acest lucru este foarte important, întrucât România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate, și rămâne ferm angajată în respectarea deciziilor luate în cadrul NATO.

Creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanță cu prioritățile reale ale Apărării, și modului în care Ministerul Apărării derulează contractele, cu ritmicitate și urmărind încadrarea în termenele stabilite.

Această finanțare trebuie să asigure și o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exercițiilor planificate la realitățile conflictelor contemporane și o implicare corespunzătoare a aliaților și a partenerilor noștri în aceste exerciții, desfășurate într-un mediu întrunit, complex și dinamic.

În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată și îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preț a Armatei României, precum și a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării țării”, a mai declarat preşedintele. 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'