„Activitatea din ultimii ani a MAI a demonstrat o serie de deficienţe de ordin managerial, de coordonare şi chiar lipsă de profesionalism în contextul unor situaţii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august. Instituţia dumneavoastră are obligaţia să-şi facă o autoevaluare profundă pentru a identifica factorii care au dus la situaţiile pe care le-am menţionat şi să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor. Nu poate exista nicio abatere a MAI de la menirea sa fundamentală, aceea de a proteja şi apăra cetăţenii români”, a spus şeful statului la prezentarea raportului de activitate al MAI pe anul 2019.
El a subliniat că MAI trebuie să acţioneze în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului.
„Obiectivul fundamental este acela ca legea să fie respectată, iar cetăţenii să se simtă în siguranţă, având deplină încredere în instituţiile care au misiunea să îi apere şi să îi protejeze. Este imperativ că factorii de decizie din cadrul MAI să conştientizeze pe deplin responsabilitatea pe care o au faţă de români şi să depună toate eforturile necesare modernizării şi eficientizării instituţiei. Trebuie să vă asiguraţi că, în toate demersurile pe care le întreprind angajaţii ministerului, sunt pe deplin respectate valori şi principii precum demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în faţa legii, cinstea, încrederea şi toleranţa”, a mai spus Iohannis.
Şeful statului i-a încurajat pe angajaţii MAI să nu se abată niciun moment de la a a-şi face profesia cu responsabilitate şi competenţă.
El a arătat că forţele române sunt apreciate de partenerii internaţionali. De asemenea, preşedintele Iohannis a remarcat implicarea angajaţilor MAI, în anul 2019, la îndeplinirea obiectivelor naţionale pe temele de interes particular – Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu, precum şi organizarea vizitei oficiale în România a Papei Francisc.
„Corectitudinea şi vigilenţa cu care v-aţi îndeplinit rolul conferit de lege pe parcursul celor trei runde de alegeri care au avut loc în 2019 au făcut ca procesul electoral să se desfăşoare fără incidente, cu respectarea normelor şi a principiilor democratice”, a adăugat Iohannis.
El a salutat eforturile MAI pentru prevenirea şi combaterea fenomenului migraţiei ilegale, pentru securizarea frontierelor de stat şi a frontierei comune a Uniunii Europene, precum şi pentru managementul situaţiilor de urgenţă.
Şeful statului s-a arătat încrezător că obiectivele stabilite de MAI pentru anul 2020 vor fi îndeplinite.
„Vă îndemn să acţionaţi, cu prioritate, pentru protejarea copiilor, tinerilor şi tuturor categoriilor vulnerabile. Este esenţial să crească siguranţa în spaţiile şcolare şi în apropierea acestora şi să fie prevenite şi stopate orice activităţi ilicite care pun în pericol sănătatea şi integritatea tinerei generaţii. O altă direcţie asupra căreia este important să vă îndreptaţi eforturile în viitor este dezvoltarea de noi instrumente care să asigure găsirea şi salvarea persoanelor aflate în pericol şi extinderea sistemelor alternative de înştiinţare şi avertizare a populaţiei ori de informare sistemică. Vă revine, totodată, misiunea de a contribui în continuare la combaterea corupţiei cu impact asupra capacităţii instituţionale a statului, dar şi a imaginii României pe plan extern. Pentru rezultate optime aveţi nevoie, bineînţeles, de suficient personal, care să fie dotat cu echipamente moderne şi performante, astfel încât intervenţiile pentru protejarea cetăţenilor şi a bunurilor să fie finalizate cu succes”, a spus Iohannis.
El a afirmat şi că o legislaţie actualizată şi eliminarea barierelor birocratice sunt, de asemenea, necesare pentru ca MAI să poată avea o activitate eficientă.
„Finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, consolidarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, protecţia infrastructurilor critice naţionale, creşterea rezilienţei naţionale şi, nu în ultimul rând, protecţia civilă a populaţiei şi a bunurilor trebuie să rămână prioritare în lista obiectivelor pe care le aveţi”, a completat Iohannis.
Premierul interimar, Ludovic Orban, i-a îndemnat pe angajaţii ministerului să-şi facă datoria în conformitate cu legea şi a subliniat că structurile MAI sunt vitale pentru asigurarea ordinii publice, a vieţii şi siguranţei cetăţeanului, dar şi pentru garantarea exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
„Vreau doar să vă îndemn să vă faceţi datoria în conformitate cu legea, interesul fundamental al României şi, normal, în conformitate cu ceea ce aşteaptă românii de la Ministerul Afacerilor Interne, de la toate structurile Ministerului de Interne, care sunt vitale pentru asigurarea ordinii publice, vieţii, siguranţei cetăţeanului, avutului personal al fiecărui cetăţean şi pentru o viaţă socială democratică, care să garanteze exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean. Spor la treabă!”, a declarat Ludovic Orban, marţi, la bilanţul activităţii MAI pe anul 2019.