Klaus Iohannis, la Consiliul European: Principala prioritate, finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri şi joi, la reuniunea informală a Consiliului European, unde unul dintre subiecte l-a constituit Brexit-ul, context în care a arătat că principala prioritate o reprezintă finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană cât mai curând posibil şi găsirea unor soluţii privind aspectele divergente, în special cu privire la Irlanda.
Romania TV
20 sept. 2018, 14:21
Klaus Iohannis, la Consiliul European: Principala prioritate, finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii

La reuniunea informală a Consiliului European a avut loc un schimb de opinii privind stadiul negocierilor în contextul Brexit şi modalitatea de organizare a fazei finale a acestora, în condiţiile în care se apropie termenul până la care este necesară negocierea unui acord.

„În cadrul discuţiilor pe acest subiect, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa menţinerii unităţii UE 27 şi de continuare a negocierilor cu o singură voce în scopul încheierii unui acord corect şi echitabil cu Marea Britanie. Preşedintele României a arătat, de asemenea, că principala prioritate este finalizarea Acordului de retragere cât mai curând posibil şi găsirea unor soluţii privind aspectele divergente, în special cu privire la Irlanda. Preşedintele Klaus Iohannis a evocat şi necesitatea identificării de modalităţi de continuare a cooperării cu Marea Britanie, având în vedere că aceasta din urmă şi Uniunea Europeană au obiective comune la nivel internaţional„, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Prim-ministrul britanic Theresa May a informat asupra poziţiei Marii Britanii referitoare la evoluţiile în negocierile privind retragerea acesteia din Uniunea Europeană, context în care membrii Consiliului European au avut o discuţie (în format UE 27) asupra acestui proces şi a elementelor ulterioare de calendar.

Agenda reuniunii de la Salzburg a cuprins şi problematica migraţiei, în continuarea deciziilor formulate pe această temă la Consiliul European din iunie 2018, securitatea internă a Uniunii Europene şi aspecte privind relaţiile externe ale UE.

Discuţiile privind migraţia au vizat elementele cuprinse în concluziile Consiliului European din iunie, atât pe componenta internă a migraţiei şi a reformei sistemului european de azil, cât şi în raport cu dimensiunea externă, cu precădere consolidarea cooperării cu statele terţe, de origine şi de tranzit, în efortul de gestionare a cauzelor profunde ale migraţiei.

Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a făcut o prezentare privind implementarea concluziilor Consiliului European, în special în ceea ce priveşte cele două concepte noi avansate cu această ocazie – platformele de debarcare a migranţilor în afara Uniunii Europene şi centrele controlate din interiorul Uniunii Europene. Totodată, au fost discutate aspectele vizând consolidarea securităţii frontierelor externe ale UE, inclusiv din perspectiva propunerilor legislative lansate recent de Comisia Europeană privind întărirea acţiunii agenţiilor europene în domeniu.

În acest context, şeful statului a subliniat disponibilitatea României de a contribui constructiv la eforturile de implementare a concluziilor Consiliului European din iunie, în scopul unei gestiuni cuprinzătoare şi eficiente a acestui fenomen.

„Preşedintele României a reiterat faptul că dimensiunea externă a migraţiei, prin întărirea cooperării cu statele terţe partenere, rămâne, în viziunea ţării noastre, un pilon esenţial care contribuie la implementarea de soluţii durabile de răspuns la presiunea determinată de migraţia ilegală”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului a evidenţiat susţinerea României pentru măsurile vizând consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

În privinţa politicii europene de azil, preşedintele Iohannis a reasigurat sprijinul ţării noastre pentru continuarea discuţiilor privind reformarea sistemului Dublin, de o manieră care să reflecte principiile solidarităţii şi responsabilităţii în beneficiul tuturor statelor membre, menţinând însă caracterul voluntar al oricărei forme de relocare.

Discuţiile de la Summitul informal au vizat şi aspectele referitoare la strategia internă de securitate a Uniunii Europene, cu accent pe măsurile de întărire a cooperării poliţieneşti, de combatere a ameninţărilor hibride şi a atacurilor cibernetice, prin întărirea sprijinului Uniunii pentru măsurile în plan naţional în raport cu aceste provocări, precum şi cu referire la propunerile recente vizând combaterea radicalizării online.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, în context, atenţia deosebită pe care România o acordă consolidării cooperării în interiorul Uniunii Europene şi cu partenerii internaţionali în domeniul securităţii cibernetice. Totodată, el a subliniat importanţa acţiunilor de la nivelul Uniunii Europene în direcţia combaterii dezinformării şi a ştirilor false (fake news), precum şi a promovării unei abordări integrate în plan european, de natură să consolideze încrederea cetăţenilor europeni în spaţiul de securitate al Uniunii Europene.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns