Șeful statului a participat, vineri, la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn, în Estonia, iar joi seara a fost prezent la cina informală oferită șefilor de delegații de Juri Ratas, prim-ministrul Republicii Estonia, și de Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Deși reforma din justiție din unele țări europene n-a fost un subiect în discuția formală, președintele a arătat că a primit aceste îngrijorări în mod informal. „Știți cum se desfășoară astfel de întâlniri: ajungem pe rând și stăm o oră în hol la discuții. Și atunci, sigur, suntem toți politicieni și lideri, președinți sau prim-miniștri. Și când te întâlnești cu cineva: ‘Bună ziua, cum e la tine?’. Și se face un schimb de experiență. Și, da, lumea a menționat îngrijorări în legătură cu anumite evoluții care poate ar contraveni ideii de stat de drept”, a declarat președintele Iohannis.
Potrivit acestuia, există un interes crescut față de România. „În esență, trebuie să spun că mă bucură acest lucru. Dacă îi preocupă România și românii e un lucru bun pentru noi, măcar așa am un feed-back că se știe ceva despre noi. (…) Poate să aibă numai efecte benefice, pentru că orice cunoaștere mai profundă a realităților românești până la urmă sper eu să ducă la înlăturarea unor temeri nefondate. De exemplu — întreaga tematică Schengen se bazează pe niște temeri care, până la urmă, pot fi ușor demontate dacă cunoști situația din România. Avem niște granițe extrem de sigure, mult mai sigure decât majoritatea țărilor europene și aceste lucruri e bine să se cunoască. (…) Discut de fiecare dată cu cei care sunt un pic mai reticenți și ei îmi expun viziunile lor, eu le expun viziunea mea. Ușor-ușor sper să găsim o cale de rezolvare”, a arătat șeful statului.
Întrebat dacă se așteaptă la un raport pozitiv pe justiție, Klaus Iohannis a spus: „Aștept cu mare interes”.