Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii: Locul României este în spaţiul Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că locul României este în zona Schengen, arătând că țara noastră îndeplinește criteriile de aderare la spațiul de liberă circulație și că "orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice". Şeful statului s-a întâlnit, joi, la Cotroceni, cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Iulian Tudor
29 ian. 2015, 10:28

"Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naționale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăși acest moment. Datoria partenerilor noștri europeni este de a fi corecți în evaluările lor și în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă și care nu se schimbă în funcție de interese trecătoare", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România.

El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituțiilor europene, România se așteaptă să devină stat membru al spațiului Schengen. De asemenea, șeful statului a arătat că, în spiritul unității și al solidarității, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecționarea sistemului Schengen.

"Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulație, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la granițele externe ale UE", a adăugat președintele Iohannis.

El a menționat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă a țării noastre.

"Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile — combaterea corupției, funcționarea instituțiilor, creșterea transparenței și a credibilității. Suntem convinși că vor fi urmați pe mai departe pași drepți, corecți, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România", a arătat Iohannis.

El a subliniat că "în fața dificultăților și a avertismentelor de orice natură, România își reafirmă angajamentul față de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic și de securitate al UE".

„Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naționale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăși acest moment. Datoria partenerilor noștri europeni este de a fi corecți în evaluările lor și în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă și care nu se schimbă în funcție de interese trecătoare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România.

El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituțiilor europene, România se așteaptă să devină stat membru al spațiului Schengen. De asemenea, șeful statului a arătat că, în spiritul unității și al solidarității, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecționarea sistemului Schengen.

„Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulație, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la granițele externe ale UE”, a adăugat președintele Iohannis.

El a menționat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă a țării noastre.

„Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile — combaterea corupției, funcționarea instituțiilor, creșterea transparenței și a credibilității. Suntem convinși că vor fi urmați pe mai departe pași drepți, corecți, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România”, a arătat Iohannis.

El a subliniat că „în fața dificultăților și a avertismentelor de orice natură, România își reafirmă angajamentul față de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic și de securitate al UE”.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Kelemen Hunor critică decizia României de a nu solicita ajutor NATO pentru războiul hibrid
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării