Iohannis, mesaj de la recepţia oferită la Cotroceni: Să nu vă îndoiţi de voi înşivă şi de România

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Palatul Cotroceni, că ziua de 1 Decembrie este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională și le-a transmis românilor să nu se îndoiască de ei și de țara lor, șeful statului mulțumind, totodată, militarilor români din teatrele de operații pentru că își pun viața în slujba României.
Filip Stan
01 dec. 2016, 17:07
Iohannis, mesaj de la recepţia oferită la Cotroceni: Să nu vă îndoiţi de voi înşivă şi de România

„Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României cu recunoștință pentru înțelepciunea și sacrificiul înaintașilor noștri care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim în acord cu valorile democrației și libertății. Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională. 1 Decembrie ne amintește an de an că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar împotriva celor mai potrivnice circumstanțe istorice. Vreau să mulțumesc încă o dată Armatei României, celor care își pun viața în slujba țării noastre, militarilor din teatrele de operații, care ne reprezintă cu onoare”, a susținut Klaus Iohannis în debutul recepției oferite de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.

Președintele a amintit că, în 1916, România trecea prin momente dramatice și era „sfâșiată la propriu și la figurat de război”.

Citeşte şi: ZIUA NAŢIONALĂ: Parada militară de la Arcul de Triumf s-a desfăşurat în prezenţa a mii de români. Cioloş şi Iohannis, huiduiţi

„Dar ce nu a putut lua nimeni românilor a fost dragostea de neam și țară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia și speranța. Acestea sunt adânc înrădăcinate în ființa națională, pe ele s-a clădit România Modernă și de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre și ne reprezintă ca popor”, a adăugat Iohannis, conform Agerpres.

Cu această ocazie, el le-a transmis românilor un îndemn personal.

„Să nu vă îndoiți de voi înșivă și de România, să nu lăsați pe nimeni să pună sub semnul întrebării aceste valori ale poporului nostru. Să credeți în puterea și în măreția voastră. Cred că, uitându-ne înapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce să fim mândri și să recunoaștem devenirea noastră ca națiune. Încercările istoriei, războaiele, deceniile de comunism și represiune nu au slăbit ființa națională, dimpotrivă. Națiunea română s-a ridicat întotdeauna mai puternică, mai ambițioasă și cu o neștirbită voință de a-și afirma locul în lume. România este astăzi respectată în regiune, în Europa, în parteneriatele și organizațiile din care face parte, pentru angajamentul său în spiritul libertății, pluralismului, democrației și statului de drept”, a mai declarat șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, în cei aproape 27 de ani de la eliberarea de sub regimul comunist, România a parcurs rapid și durabil etapele necesare tranziției și consolidării democratice și a arătat că locul ei este alături de statele occidentale, cu care împărtășește valorile comune.

„Acest 1 Decembrie nu este însă doar un prilej de rememorare a trecutului, ci și o etapă dintr-un parcurs de viitor. Peste doi ani vom sărbători Centenarul Marii Uniri, în raport cu care avem desigur obiective simbolice, dar și pragmatice. Potențată de experiențele trecute, forța noastră va veni și din modul în care știm să ne urmărim idealurile și obiectivele în viitor. Anul 2017 va fi astfel unul decisiv, pentru că vom avea direcțiile unui nou proiect de țară și o nouă viziune asupra „României Educate”, cu privire la care îmi doresc să avem un acord cât mai larg”, a mai transmis Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Care au fost oamenii politici chemaţi la Cotroceni

Mihai Răzvan Ungureanu se află printre cei care au dat curs invitaţiei, alături de membri ai Guvernului, liderul PMP, Alina Gorghiu, fostul şef de stat Traian Băsescu, preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu.

Şi liberalii Cristian Buşoi, Nini Săpunaru şi Teodor Atanasiu sunt prezenţi, alături de senatorul Ilie Năstase şi preşedinţii CCR şi Curţii de Conturi, Valer Dorneanu, respectiv Niculae Văcăroiu, fost social-democraţi.

La Palatul Cotroceni au sosit până la ora transmiterii acestei ştiri şi ambasadorii Marii Britanii, Federaţiei Ruse şi Germaniei.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea SIE la finalul lunii septembrie, după zvonuri legate de răcirea relaţiilor dintre cei doi şi informaţii neoficiale potrivit cărora şeful statului i-ar fi cerut anterior lui Ungureanu să plece de la conducerea Serviciului.

„Îl aştept în continuare. O să vorbim, o să lămurim”, le-a răspuns preşedintele Klaus Iohannis jurnaliştilor care l-au întrebat la începutul lui octombrie dacă a discutat cu Mihai Răzvan Ungureanu despre motivele demisiei.

La recepția de la Cotroceni sunt prezenți foștii președinți ai României Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, patriarhul Daniel, premierul Dacian Cioloș, membri ai Cabinetului, fostul șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SRI, Eduard Helvig, și al STS, Marcel Opriș, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu, judecător la CCR, președintele PNL, Alina Gorghiu, și lideri liberali, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai Academiei Române, alți invitați.

Vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri

„Se întâmplă ca în acest an Ziua Națională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea este unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor. Așa că vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri!”, a spus șeful statului la recepția oferită la Palatul Cotroceni de Ziua Națională.

El a subliniat că este firesc să existe polemici, controverse și dispute, mai ales într-o perioadă de competiție electorală.

„Cu toții facem parte din această națiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români și vrem ce e mai bine pentru România. Indiferent de care parte vă veți afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susțineți, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniți și în care v-ați pus speranța vor câștiga sau nu competiția electorală, nu uitați că alegerile sunt pentru și despre România. Am mai spus-o: personal, nu știu un mijloc mai bun de a aduna societatea decât în jurul unei ideal comun”, a subliniat șeful statului.

Președintele Iohannis a menționat că „toleranța, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetățenilor unei națiuni, din interiorul și din afara granițelor, care fac posibilă construirea unei țări puternice și demne”.

„România are acum marea șansă de a-și exploata oportunitățile rezultate din stabilitatea ei politică, din orientarea sa indiscutabilă către valorile europene și nord-atlantice. Este un moment aparte și avem responsabilitatea să-l înțelegem foarte bine pentru a face cea mai bună alegere. Indiferent cine va câștiga scrutinul de săptămâna viitoare și cum va arăta noul Guvern, România nu trebuie sa se abată de la acest drum pe care și l-a câștigat cu mari sacrificii, prin tranziții dureroase. El poate părea ireversibil sau de la sine înțeles, dar vedem lesne cum retorica extremistă, populistă a devenit foarte prezentă în societăți cu o democrație mult mai veche și mai consolidată decât cea a României. Ca atare, este esențial ca respingerea fermă a discursului anti-european sau xenofob, păstrarea încrederii cetățenilor în politicile comune și în valorile occidentale să rămână obiectivele noastre prioritare”, a afirmat el.

Șeful statului a arătat că atât cei care vor guverna după 11 decembrie, cât și cei care vor fi în Opoziție vor avea marea responsabilitate de a arăta că România este o țară stabilă, prosperă și puternică.

„De fiecare dintre ei și de fiecare dintre noi toți depinde succesul nostru în următorii ani. Țară stabilă înseamnă economie funcțională, justiție independentă, luptă anticorupție și capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă. Șansa normalității democratice și a prosperității vine din respectul față de lege și față de muncă, față de instituții și tradiții, din prețuirea școlii și a educației. Avem nevoie de responsabilitate, de atașamentul ferm față de valori și de încrederea deplină în statul de drept. De acest spirit cred că este nevoie după alegeri, indiferent cine va învinge”, a completat Iohannis.

El le-a mulțumit românilor pentru pentru ceea ce fac zi de zi, fiecare în domeniul său, la locul său, în familie, în comunitate, cu partea sa de contribuție, pentru ca România să fie o țară mai bună, mai prosperă și mai puternică.

„La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a conchis șeful statului.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'