„Pentru România, ca stat aliat, şi pentru NATO în ansamblul său, securitatea în regiunea Marii Negre prezintă o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică. Regiunea noastră – frontieră a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic şi a Uniunii Europene şi un spaţiu de intersectare a unor civilizaţii, culturi şi interese diferite şi diverse – a dobândit o greutate aparte în ecuaţia de securitate la nivel internaţional, fiind marcată, de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, de provocări multiple şi tot mai complexe. Zona Mării Negre este un spaţiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor şi ameninţărilor, precum războiul hibrid din Ucraina, asertivitatea Rusiei, terorismul internaţional, conflictele îngheţate, criza migraţiei, agresiunile cibernetice şi comunicaţionale. Dorim şi este necesar ca regiunea Mării Negre şi regiunea Balcanilor să rămână un spaţiu stabil şi predictibil. În viziunea mea, răspunsul nostru la provocările specifice zonei poate fi sintetizat pe două mari direcţii: coeziune (în cel mai larg sens) şi adaptare (la noile realităţi ale mediului de securitate)”, spune şeful statului într-un mesaj transmis cu ocazia ceremoniei de deschidere a programului de formare „Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future”.
Mesajul a fost prezentat de consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Constantin Ionescu, la Constanţa.
Preşedintele Iohannis menţionează în mesaj că, în contextul exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România sprijină menţinerea pe agenda de priorităţi a UE a regiunii Balcanilor de Vest şi subliniază importanţa unor rezultate concrete, pe măsura progreselor individuale.
„România urmăreşte reafirmarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza Agendei Maritime a Regiunii. Consolidarea profilului ţării noastre în NATO şi în Uniunea Europeană, precum şi a parteneriatului strategic cu SUA, constituie pilonii de bază ai politicii externe şi de securitate a ţării noastre. În acelaşi timp, România acţionează pentru asumarea unui rol activ şi constructiv în regiunea Mării Negre. Astfel, în calitate sa de furnizor regional de securitate, România consideră o prioritate strategică asigurarea stabilităţii regionale. Din această perspectivă, este necesară intensificarea colaborării regionale, bazată pe respectarea strictă a normelor dreptului internaţional, prin dialog politic şi soluţionare pe cale paşnică a divergenţelor. În acelaşi timp, amplificarea colaborării regionale pe dimensiunea economică poate aduce beneficii pentru toate statele implicate”, arată şeful statului.
El consideră că transformarea regiunii Mării Negre nu va putea fi înfăptuită fără investiţii majore în educaţie.
„Cred cu fermitate că asigurarea unui nivel adecvat de cultură de securitate reprezintă cheia gestionarii noilor realităţi şi trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, de la mediul guvernamental, la simplii cetăţeni”, mai afirmă Iohannis.