„În calitate de oameni de afaceri dvs înţelegeţi cel mai bine faptul că performanţa mediului de afaceri nu poate fi pentru prea mult timp deasupra calităţii politicilor economice pe care Guvernul le promovează. De aceea, am atras atenţia tuturor guvernelor, dar cu precădere celor trei din ultimul an, că predictibilitatea economică nu este un slogan la care se apelează doar cu ocazia seminariilor. În esenţă, lipsa de predictibilitate atrage şi lipsa de sustenabilitate a performanţelor economice, iar mediul de afaceri ştie cel mai bine că ceea ce se câştigă uşor de multe ori se pierde la fel de uşor. Tocmai de aceea, pentru a obţine un parcurs economic durabil, decidenţii de politică economică trebuie să fie capabili să ofere încredere mediului privat prin măsuri bine fundamentate, transparente şi mai ales predictibile, care să rezolve problemele din economie nu să creeze altele, poate chiar mai mari”, a spus şeful statului, la aniversarea a 25 de ani a Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham România).
El a afirmat că AmCham este un partener de încredere al mediului de afaceri românesc, care a contribuit constant la dezvoltarea relaţiilor româno-americane.
„Cooperarea dintre mediul de afaceri român şi cel american poate deveni un autentic vector de competitivitate pentru economia noastră”, a subliniat Iohannis, potrivit Agerpres.
Şeful statului a arătat că realizările pe care România le-a înregistrat pe parcursul ultimului sfert de veac în sfera performanţei economice, a democraţiei politice şi a statului de drept reflectă şi un succes al relaţiilor bilaterale dintre România şi SUA.
„Companiile membre AmCham care performează în sectorul comerţului, industriei auto, tranzacţiilor imobiliare, dar şi în industria extractivă şi energetică conferă şi mai multă greutate Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, al cărui potenţial economic trebuie să se afirme cât mai puternic, tot mai puternic”, a adăugat Iohannis.
El le-a transmis oamenilor de afaceri că îi încurajează să dezvoltate oportunităţile pe care economia românească le oferă, punctând că SUA este cel mai mare investitor non-UE din economia ţării noastre. În acest context, şeful statului a indicat că, la sfârşitul anului 2017, schimburile comerciale totalizau aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
„Relaţiile comerciale dintre ţările noastre se consolidează tot mai mult, prin creşterea schimburilor comerciale în 2017 cu aproape 40% faţă de 2016”, a arătat preşedintele.
Klaus Iohannis a precizat că sectoarele IT, energetic şi industria auto sunt, în prezent, domenii cu un potenţial economic deosebit de important pentru România.
„Sectorul IT, bunăoară, a depăşit constant ponderea de 5% din PIB, fiind deasupra mediei europene şi în plină expansiune. Inovaţia şi tehnologia vor constitui platforma indispensabilă a economiei viitorului, iar potenţialul creativ pe care România îl deţine merită a fi pus în valoare”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele a subliniat că trebuie încurajate investiţiile în industria românească de apărare, prin retehnologizarea şi modernizarea unor facilităţi de producţie, inclusiv prin aranjamente investiţionale de tip joint-venture.
„Industria apărării şi sectorul energetic românesc au potenţialul de a deveni, alături de IT şi industria auto, doi vectori esenţiali ai dezvoltării economiei româneşti. Trebuie să fim conştienţi de avantajele de care dispunem şi să le valorificăm inteligent”, a punctat Klaus Iohannis.
În final, el le-a lansat invitaţia tuturor de a se implica cu idei şi soluţii şi în legătură cu proiectul de ţară, anunţând că îl va supune unui proces de consultare publică în lunile care urmează. „Eu sunt convins că experienţa şi viziunea comunităţii de afaceri sunt active esenţiale în materializarea unui proiect de viziune, care să fie centrat pe prosperitate economică, sustenabilitate socială şi pe credibilitatea României în lume”, a conchis şeful statului.