Preşedintele Klaus Iohannis a criticat miercuri, la Ploieşti, faptul că în urmă cu mai mulţi ani unii politicieni se arătau interesaţi de proiecte privind descentralizarea, iar acum, când au ajuns la putere, ”se concenterază pe, culmea, legile Justiţiei şi alte lucruri care funcţionau, nu trebuia reglementate”.
Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul unei dezbateri organziate la Ploieşti, că experienţa în administraia publică locală i-a arătat că oraşele mari se vor descurca cu bugetele pe care le vor avea, dar că localităşile mici vor avea de suferit în urma schimbărilor fiscale.
”Experienţa mea în domeniu îmi arată că marile municipii se descurcă, indiferent de ce prostii mai inventează guvernanţii, însă localităţile mai mici întotdeauna suferă şi aici este nevoie de o abordare mai echilibrată. M-am referit şi în deschidere şi după aceea la aş-zisa reformă fiscală care, cu siguranţă, acum, odată începută, trebuie dusă mai departe şi introduse corective, altfel nu poate să funcţioneze întreaga administraţie. Cred că pentru oraşele mici, pentru comune, este nevoie în continuare de două chestiuni vitale: descentralizare şi echilibrare înţeleaptă a bugetelor, echilibrare care se face nu după bunul plac al decidentului politic de la Consiliul Judeţean sau de la Ministerul Dezvoltării, ci într-o relaţie naturală cu nevoile şi resursele disponibile. Există, fără îndoială, posibilitatea de a găsi formule adecvate, însă aici este nevoie de foarte multă voinţă politică”, a spus şeful statului.
În acest context, Klaus Iohannis i-a criticat pe politicienii aflaţi la putere, care în urmă cu câţiva ani discutau despre descentralziare, iar acum, când au putere de decizie, de ocupă de modifciări la unele legi care înainte funcţionau.
”Constat cu oarecare amărăciune că atunci când am discutat, acum câţiva ani, despre descentralizare, au fost mai mulţi politicieni din România foarte activi, şi acum, când sunt la butoane, activitatea se concenterază pe, culmea, legile Justiţiei şi alte lucruri care funcţionau, nu trebuiau reglementate. Astea trebuiau reglementate şi nu se mai ocupă de ele. În continuare, fără o descentralziare reală, fără a respecta principiul subsidiarităţii şi o echilibrare şi pentru localităţi şi pentru regiuni, nu o să putem să avem o dezvoltare satisfăcătoare pentru toţi românii şi cred că este destul de periculos să lăsăm lucurile la voia întămplării, ca unele localităţi să se descurce, să dezvolte şi altele să nu se dezvote. Şansele sunt în momentul acesta destul de diferite pentru un trai bun, pentru servicii publice de calitate. Aceste lucruri trebuie rezolvate”, a mai spus Klaus Iohannis, la dezbaterea „Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploieşti”.