Klaus Iohannis a spus că anul 2017 a început cu „o acţiune reprobabilă a Guvernului de atunci”, în încercarea de a promova ordonanţe care să schimbe politica statului român fără o dezbatere. Iohannis a amintit de vizita sa inopinată de la Guvern, de amplele proteste şi de faptul că acel Cabinet „s-a dovedit a fi de scurtă folosinţă şi a fost schimbat foarte neuzual de propriul partid”.
Klaus Iohannis a comentat faptul că a fost schimbat Guvernul: „Dacă nici după primul an nu ştii ce guvern să pui, îţi ridici întrebarea dacă ştii ce vrei să faci cu ţara”.
Şeful statului a amintit că au urmat iar discuţii despre modificarea legilor justiţiei, „o procedură netransparentă, s-au făcut modificări şi s-au ignorat, pe faţă, toate avizele sistemului”. Iohannis a menţionat că CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări, au emis avertismente şi partenerii României din UE, din Consiliul Europei, atrăgând atenţia că este necesară mai multă dezbatere şi transparenţă.
„Cu toate acestea, acea supercomisie specială a mers mai departe printr-o procedură proaspăt inventată, o procedură parlamentară pe care în această formă nu am mai văzut-o niciodată, cu pumnul în gura opoziţiei, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit să îngraşe porcul în ajun, nu înţeleg. Au ieşit trei legi contestate nu doar de opoziţie, ci şi de ICCJ. Eu regret, ca preşedinte, că s-a ajuns în România că legile justiţiei se discută în proceduri neclare, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară şi în final aprobate în mare viteză şi ajunse toate să fie contestate la CCR”, a subliniat preşedintele, citat de News.ro.
Preşedintele Iohannis a menţionat că astăzi nu va spune mai multe despre conţinutul acestor legi, pentru că aşteaptă să se pronunţe Curtea Constituţională, precizând că se va referi la conţinutul acestora, atunci când vor ajunge la el şi când există opţiunile de promulgare, de contestare la CCR sau de retrimitere la Parlament.
„În ansamblu însă am şi acum speranţa că aceste legi vor fi îmbunătăţite. Am speranţa şi încrederea că la CCR judecătorii se vor aplica cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar dacă anumite chestiuni necesită clarificare, cred că şi Parlamentul va avea puterea să recunoască netransparenţa şi să facă modificările”, a mai spus şeful statului.