Iohannis, după întâlnirea cu Papa Francisc: România are, prin istoria sa, o relaţie specială cu Sfântul Scaun

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Roma, că România acordă o atenție specială relației cu Sfântul Scaun și apreciază în mod deosebit viziunea Sanctității Sale, Papa Francisc, despre nevoia de a crea mai multă solidaritate, mai mult dialog în societate, precum și despre urgența combaterii plăgilor care afectează lumea contemporană.
Iulian Tudor
15 mai 2015, 18:35
Iohannis, după întâlnirea cu Papa Francisc: România are, prin istoria sa, o relaţie specială cu Sfântul Scaun

Șeful statutul a vizitat Colegiu Pontifical Pio Romeno și a participat la o scurtă slujbă religioasă oficiată în capela colegiului, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, în vizită, vineri, la Vatican. Şeful statului a stat de vorbă cu Papa Francisc FOTO

România are, prin istoria și cultura sa, vocaţia unei relații speciale cu Sfântul Scaun, pe care a exprimat în numeroase rânduri prin dialogul ecumenic și prin rolul pe care îl recunoaște bisericilor în societate.

Dorința noastră e să dezvoltăm și să aprofundăm colaborarea excelentă existentă în prezent în planul relațiilor bilaterale”, a mai spus Iohannis, în discursul susținut cu această ocazie.

Şeful statului a apreciat activitatea Colegiului, arătând că acesta a fost și este „un loc de iradiere a spiritualității și culturii” și a amintit în acest context ierarhi precum Iuliu Hossu, care au cunoscut „prigoana și martiriul” din timpul regimului comunist.

„Ştiu că acest Colegiu pontifical, aflat în grija Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, este o inimă românească în centrul Romei.

Dedicat formării preoţilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Colegiul «Pio Romeno» a fost în trecut, înainte de întreruperea brutală provocată de regimul comunist, şi continuă să fie şi în prezent un loc de iradiere a spiritualităţii şi a culturii, un spaţiu de dialog şi de întâlnire, urmând modelul înalt de demnitate şi de sacrificiu al ierarhilor greco-catolici care au cunoscut prigoana şi martiriul în anii comunismului: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu”, a mai afirmat preşedintele.

Potrivit preşedintelui, ultimii 25 de ani au cunoscut o adevărată renaştere a activităţii Colegiului „Pio Romeno”.

„Generaţii de studenţi s-au pregătit aici şi au trăit momente înalte de recunoaştere a Bisericii Greco-Catolice din România prin crearea în 1991 a Cardinalului Alexandru Todea, simbol al rezistenţei anticomuniste, şi în 2012 a Cardinalului Lucian Muresan.

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, ridicarea la rang de Arhiepiscopie majoră a Bisericii Greco-Catolice, înfiinţarea Eparhiei greco-catolice de Bucureşti în 2014 sunt tot atâtea semne ale unui parcurs care constituie o reparaţie istorică„, a menţionat Klaus Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că anii următori vor continua să aducă roadele pe care Biserica pe care o reprezentaţi le-a cultivat prin istoria sa şi prin activitatea sa din prezent.

Vizita la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma şi întâlnirea cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma a fost ultimul punct din programul de vineri al preşedintelui Klaus Iohannis în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Italia.

Sâmbătă, în ultima zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis are programată la Roma, de la ora 11.00, o întrevedere cu conducerea Comunităţii Sant’Egidio, iar de la ora 11.30 (ora României), o vizită la Bazilica Santa Maria in Trastevere.

Președintele Klaus Iohannis a fost primit vineri, la Vatican, de Papa Francisc, șeful statului fiind însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, și de delegația prezidențială.

Citeşte şi: Anunţ oficial: Papa Francisc vine în România. A acceptat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis

Un comunicat remis presei ulterior de către Administrația Prezidențială precizează că Papa Francisc a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a vizita România, data urmând a fi convenită ulterior.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'