„Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei României, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în faţa celor care, sub culorile drapelului nostru naţional, în uniforma Armatei României, şi-au slujit şi continuă să îşi slujească ţara cu devotament. Gândurile noastre de recunoştinţă se îndreaptă către toţi aceia pentru care apărarea neamului s-a transformat în crez, care au sprijinit parcursul României de consolidare a identităţii naţionale, în acord cu valorile euroatlantice”, şi-a început Iohannis discursul.
În opinia sa, încrederea românilor în Armată demonstrează faptul că această instituţie şi-a consolidat, în percepţia generală, profilul de garant al suveranităţii, independenţei şi unităţii statului.
El a spus că, în egală măsură însă, oamenii apreciază şi standardele morale şi profesionalismul celor care sunt dispuşi să îşi rişte viaţa pentru binele comun.
”În prezent, România se află la confluenţa unor zone care generează provocări semnificative la adresa securităţii euroatlantice şi care impun redefinirea puterii militare, precum şi adaptarea modalităţilor de răspuns. Pe de o parte, în est, Federaţia Rusă pune la îndoială principiile şi mecanismele care asigură stabilitatea la nivel european. Pe de altă parte, asistăm la accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist ori migraţie greu de controlat. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu promptitudine, dar, în acelaşi timp, în baza unei strategii şi a unei viziuni. România a dovedit că are obiective strategice şi că ştie să le atingă. Succesul înregistrat la Summitul NATO de la Varşovia din acest an reprezintă o dovadă în acest sens”, a continuat preşedintele, citat de News.ro.
Klaus Iohannis a precizat că statul român se bucură de garanţii de securitate solide care decurg, în primul rând, din statutul său de membru al Alianţei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene şi din parteneriatele strategice, dintre care un rol fundamental îl are cel cu Statele Unite ale Americii.
Şeful statului a menţionat, însă, că România şi-a asumat să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate.
”Pentru a creşte capacitatea de apărare şi pentru a avea o armată cu înzestrare ce răspunde actualului context, am convenit anul trecut, prin consens politic, să alocăm 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare în perioada 2017 – 2027. A fost un semnal evident că România înţelege provocările momentului şi îşi asumă o responsabilitate pe măsură, ca stat ce contribuie la menţinerea securităţii colective, împreună cu aliaţii săi”, a adăugat el.
Preşedintele a afirmat că un stat puternic îşi respectă şi îşi protejează cetăţenii şi, de aceea, eforturile strategice ale statului român vizează, în primul rând, securitatea cetăţenilor şi asigurarea integrităţii teritoriului naţional, prin dezvoltarea unor capabilităţi de apărare proprii, dar şi prin pregătirea populaţiei şi a teritoriului pentru apărare.
”Cu acest prilej, reamintesc că abordarea extinsă a securităţii naţionale, aşa cum este promovată de Strategia naţională de apărare a ţării, presupune faptul că dimensiunea de apărare se echilibrează şi chiar potenţează reciproc cu dimensiunile diplomatică, economică şi de informaţii. Salut, pe această cale, relansarea procesului de analiză şi planificare strategice. Iată că în decursul unui an şi jumătate, au fost elaborate şi adoptate o serie de documente programatice fundamentale, precum Strategia naţională de apărare a ţării, Cartea Albă a Apărării, noua Lege privind planificarea apărării şi, de curând, noua Strategie Militară”, a mai precizat Iohannis.
În opinia sa, toţi aceşti paşi care s-au făcut vin să întărească şi mai mult încrederea de care se bucură astăzi Armata României.
”Pot afirma, cu toată convingerea, că România dispune, în prezent, de o Armată care funcţionează eficient şi care se înscrie în rândul armatelor de o înaltă calitate profesională şi morală. Îmi exprim sincera apreciere pentru toţi cei care astăzi reprezintă Armata României şi care îşi fac datoria cu devotament, patriotism şi abnegaţie, respectând valorile şi principiile unui sistem democratic. Mulţumesc în mod deosebit militarilor români care ne reprezintă cu demnitate şi onoare în teatrele de operaţii şi al căror eroism şi sacrificii merită respectul nostru profund şi toată recunoştinţa. În încheiere, adresez Armatei României cele mai oneste felicitări şi calde urări de succes în nobila misiune de a servi patria sub tricolor! La mulţi ani, Armata României! La mulţi ani, România!”, a afirmat preşedintele Iohannis.