„Din păcate, am văzut cu toţii în ultima vreme cât de prezentă este ameninţarea teroristă în Europa şi în întreaga lume. Atentatele care au zguduit recent oraşe şi capitale europene pun în pericol nu doar securitatea fizică a cetăţenilor noştri, ci sunt un atac împotriva valorilor şi principiilor pe care le reprezentăm. În faţa acestei ameninţări teroriste, care poate îmbrăca diferite forme, avem nevoie de solidaritate, responsabilitate şi acţiune comună. Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin întărirea arhitecturii globale în domeniul securităţii nucleare. Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington. România se află în prima linie a statelor care îşi îndeplinesc pe deplin angajamentele în domeniul securităţii nucleare, având un program nuclear clar şi o conduită responsabilă”, a subliniat Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că reprezentarea la cel mai înalt nivel a României la Summitul de la Washington este „esenţială şi în acord cu rolul pe care ţara noastră şi l-a asumat în materie de securitate şi cu participarea noastră la eforturile internaţionale şi acţiunile comune în acest domeniu”.
Iohannis a precizat că evenimentul de la Washington este al patrulea dintr-un proces mai amplu, lansat în 2010 de către preşedintele Barack Obama.
„Acum, în 2016, alături de alte 52 de state, precum şi de liderii unor organizaţii internaţionale relevante, vom analiza ceea ce s-a realizat în ultimii şase ani şi vom decide asupra căilor de urmat pentru avansarea agendei internaţionale în domeniul securităţii nucleare”, a arătat el.
Şeful statului a subliniat că pentru România participarea la Summitul de la Washington reprezintă „o chestiune de prestigiu, de consecvenţă şi de influenţă”, relatează Agerpres.
„În primul rând, România reconfirmă faptul că este un membru activ şi responsabil al grupului restrâns al statelor cu capacităţi nucleare relevante, posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear şi ferm angajate în promovarea arhitecturii globale de securitate nucleară şi de combatere a terorismului nuclear. Participarea la Summitul de la Washington este şi o chestiune de consecvenţă a acţiunii şi politicii naţionale în domeniul securităţii nucleare, precum şi de coerenţă în respectarea angajamentelor asumate în contextul mai larg al neproliferării, securităţii şi siguranţei nucleare. Nu în ultimul rând, capacitatea de influenţă va fi consolidată prin faptul că România se va afla în prima linie a eforturilor de definire a unui cadru internaţional pentru abordarea problemei terorismului nuclear şi întărirea cadrului de acţiune în domeniul securităţii nucleare”, a declarat Iohannis.
Preşedintele a subliniat că „România va continua să aplice în programul său nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securităţii nucleare şi va sprijini îmbunătăţirea cooperării internaţionale în domeniu”.
„Voi comunica aceste lucruri în mod direct partenerilor noştri. Pentru a obţine rezultate durabile în lupta împotriva terorismului nuclear sunt necesare, fără îndoială, eforturi de durată. Din acest motiv, România va continua să participe activ la procesul de întărire a securităţii nucleare la nivel global, ulterior momentului 2016, incluzând aici sprijinirea rolului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, a declarat Iohannis.
şeful statului a anunţat că, în contextul deplasării la Washington, va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului, „un proiect complet prin care este păstrată vie memoria victimelor Holocaustului”. „De asemenea, voi avea o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite şi, în special, din regiunea Washington”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla de miercuri până sâmbătă în Statele Unite ale Americii, unde va participa la Summitul securităţii nucleare, care va avea loc la Washington.